Drugi festival Pleskavica bo na interaktiven način premislil format festivala

Avtor: STA

Na različnih lokacijah po Ljubljani bo med 9. in 19. junijem potekal plesni festival Pleskavica. Po besedah organizatorja in snovalca festivala Roka Vevarja so se letos odločili, da v Ljubljano ne povabijo "gotovih predstav", temveč več kot 40 umetnikov iz vsega sveta, ki bodo predstave kolektivno ustvarjali vsak dan sproti.



Druga edicija festivala Pleskavica, partnerja balkanske izobraževalne in produkcijske mreže s področja sodobnega plesa Nomad Dance Academy, bo letos skušala premisliti format festivala. V program niso vključili gotovih predstav, ampak so k sodelovanju povabili več kot 40 umetnikov, teoretikov, dramaturgov in producentov, med drugim iz Hrvaške, Makedonije, Italije, Argentine, Švice, Portugalske, BiH, Kanade, Francije in Slovenije. Ti bodo na osnovi predlaganih modulov dnevno oblikovali program festivala.

Vevar se je v pojasnjevanju svojevrstnega festivalskega koncepta oprl na razmišljanje Michela Foucaulta iz njegovega slavnega teksta Heterotopije - O drugih prostorih, v katerem ta festivale uvršča v tip heterotopij, ki proizvajajo neko posebno zatočišče in prekinejo z običajnim, vsakdanjim redom časa: proizvedejo nekakšno "vrzel v času". Člani umetniškega odbora letošnje Pleskavice zato želijo sodelujočim umetnikom in gledalcem zagotoviti drugačen čas, v katerem bodo lahko v okviru predlaganih izhodišč dnevno kreirali dogodke na način, kakršnega jim običajni festivalski formati ne omogočajo.

Ti dogodki bodo strukturirani kot odprti procesni in participatorni formati, v katere pa bodo predstave oziroma fragmenti predstav lahko umeščeni. S tem želijo, kot je pojasnil Vevar, prekiniti z inertnostjo in samoumevnostjo gotovih formatov, ki soustvarjajo evropski umetniški trg scenskih umetnosti in podpirajo aktualno kulturno-politično ideologijo.

Želimo doseči izmenjavo znanj v procesu ustvarjanja dogodkov, je dejal Goran Bogdanovski, ki pri festivalu sodeluje kot organizator, snovalec in udeleženec v ustvarjalnih procesih. Za izhodišče ustvarjanja so si snovalci zamislili posamezne module z imeni Generique, Rescore, Reprezentacija/Kontekstualizacija, Uprizorjeni opis/Deskripcija. Vsak modul s seboj prinaša koncept, ki služi kot osnova za ustvarjanje.

Po besedah Bogdanovskega je predviden dnevni program sledeč: v Dijaškem domu Tabor bo zbirni prostor za sodelujoče in zainteresirano javnost, namenjen premišljevanju vtisov z minulih dogodkov in koncipiranju večernih uprizoritev. Nato se bodo ekipe preselile na Parmovo ulico v Folklore Studio in Plesno šolo Wolfy, oziroma v prostore Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Predstavitev rezultatov kreativnega dela skozi dan bo vsak večer ob 21. uri v Stari elektrarni.

V sklopu Pleskavice bo potekala tudi dramaturška delavnica, po besedah Jasmine Založnik, tudi snovalke in organizatorke festivala, namenjena ustvarjanju dialoga med (bodočimi) dramaturgi in spodbujanju njihovega vključevanja v plesne projekte. Tri delavnice bodo vodili Ivana Ivković, Jasna Žmak in Vevar.

Festival pa prinaša še "odprt laboratorij" z naslovom Moja privatna zbirka, kamor bodo organizatorji in gostje prinesli svoje knjige o plesu in scenskih umetnostih, posnetke predstav, dokumentarce o predstavah in umetnikih ter referenčne filme. Gradiva bodo posamično ali skupinsko prebirali in gledali, je še povedal Vevar.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/drugi-festival-pleskavica-bo-na-interaktiven-na%C4%8Din-premislil-format-festivala