Svet SNG Drama Ljubljana Banu odpovedal pogodbo o zaposlitvi za mesto ravnatelja

Avtor: STA

Člani sveta SNG Drama Ljubljana so na današnji seji zaradi razloga nesposobnosti odpovedali pogodbo o zaposlitvi za mesto ravnatelja Drame Ivu Banu, ob tem pa so mu ponudili novo pogodbo o zaposlitvi v Drami. Obenem so pooblastili predsednika sveta, da sklene pogodbo o zaposlitvi z v. d. ravnatelja Petrom Sotoškom Štularjem.


foto Domen Grögl STA

Kot je povedala pravna pooblaščenka kolektiva in ravnatelja SNG Drama Ljubljana Ana Iglič, je svet, ki mu predseduje France Arhar, Ivu Banu pogodbo za mesto ravnatelja Drame iz leta 2008 odpovedal iz razloga nesposobnosti. Vendar pa bi svet Banu moral omogočiti zagovor in mu posredovati ustrezno gradivo, česar mu ni, je poudarila. Poleg tega je Ban vabilo na sejo prejel le tri ure pred samim pričetkom seje in ne tri dni, kot bi po zakonu moral, je opozorila.

Kot je še zatrdila, naj bi Sotošek Štular že nocoj podpisal pogodbo o zaposlitvi in tudi pozval Iva Bana, da mu v torek preda posle. A Ivu Banu, kot zatrjuje, odpovedi pogodbe svet še ni vročil, poleg tega ni znano, kdaj naj bi Ban podpisal novo pogodbo o zaposlitvi.

Kot je še napovedala, bodo že v torek vložili tožbo zoper sklep ministrice za kulturo Majde Širca o razrešitvi Iva Bana z mesta ravnatelja ljubljanske Drame. Majda Širca je Iva Bana razrešila z mesta ravnatelja ljubljanske Drame 25. maja zaradi domnevne zlorabe položaja in denarnega okoriščanja ter za v.d. ravnatelja do imenovanja novega ravnatelja, ki bo izbran na javnem razpisu, za dobo najdalj enega leta imenovala pravnika pravnika Petra Sotoška Štularja.

Kljub temu je Ivo Ban še naprej opravljal funkcijo ravnatelja. Po zatrjevanju pravne pooblaščenke kolektiva in ravnatelja SNG Drama Ljubljana Ane Iglič je namreč imel po vseh veljavnih aktih - po pogodbi o zaposlitvi iz leta 2008, odločbi iz leta 2008 in v skladu z vpisom v sodni register - vsa pooblastila za polnopravno opravljanje te funkcije.

Na ministrstvu za kulturo so na drugi strani zatrjevali, da je bil Ivo Ban nedvomno razrešen in da funkcije ne opravlja več. Na očitke Igličeve, da niso pristojni za imenovanje Sotoška, pa so odgovarjali, da ministrstvo odloča samo o funkciji, ne pa o delovnem razmerju. O tem odloča svet.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/svet-sng-drama-ljubljana-banu-odpovedal-pogodbo-o-zaposlitvi-za-mesto-ravnatelja