Krik v Gledališču Glej

Avtor: Gledališče Glej, STA

Premiera predstave SCREAM Borisa Kadina bo danes, 7. junija ob 20. uri. Delo je nastalo v produkciji Gledališča Glej in koprodukciji Gledališča Mavena (Split) in Teatra Verddi (Zadar); svoj navdih pa črpa iz kraje slike Krik slikarja Edvarda Muncha.


foto Tihana Mandušić

Projekt se ukvarja s krajo kultne eksistencialistične slike Scream, leta 2004 v Oslu. Scream vas želi seznaniti z Zlatanom Jašarevičem, človekom, ki je zares ukradel sliko, ki ga niso nikoli prijeli in ki je sliko pravzaprav uničil. Predstava govori o povezavi med biografijo Edvarda Muncha, zgodbo o tem, kako je slika nastala, medijskimi obvestili o tem, kako je slika leta 2004 izginila, zgodbo o Zlatanu Jašareviču, njegovi povezavi z žensko, ki je bila v času izginotja slike čuvajka v muzeju in vzročno-posledično vezo med umetnikom in osebo, ki je vec kot sto let kasneje ukradla njegovo umetniško delo ...

Po besedah režiserja predstave, Borisa Kadina, predstava raziskuje stalno spreminjajoče mejne situacije, ki v kontekst postavljajo bodisi igralca, publiko, prostor ali medij. Predstava eksperimentira z različnimi mediji, ruši mejnike med občinstvom in igralci, med fizično in duhovno podstatjo umetnine, in ne nazadnje tudi nacionalne in kulturne razlike. Predstava skuša po besedah Kadina iz omenjenih mejnih razlik poiskati in predstaviti podobnosti. Uprizoritveni proces predstave teče od občinstva do vizualnega medija, in od tam do igralcev na odrskih deskah. Predpostavlja, da lahko vse te razlike gledališče uprizori kot absurd.

"Predstava je ves čas na meji med gledališkim in vizualnim performansom," je napovedal režiser, ki bo pri postavitvi skušal izkoristiti vse prednosti, ki jih nudi prostor gledališča Glej. Del predstave se bo odvijal tudi na ulici pred gledališčem in tako bodo vanjo vpeti tudi tisti, ki si predstave niso prišli ogledat.

Ustvarjalci predstave, ki v Gleju nastaja v koprodukciji s hrvaškima Gledališčem Mavena in Teatrom Verddi, so se odločili, da jo bodo igrali v angleškem jeziku. Po Kadinovih besedah načrtujejo številna gostovanja po Hrvaški, ter morda v Oslu, kjer v Nacionalni galeriji hranijo znameniti Krik, in v Londonu, kjer bodo v času poletnih olimpijskih iger 2012 odprli Munchovo retrospektivo.

Davor Kovač, igralec s Hrvaške, je izpostavil Kadinovo prednost, ki jo ima kot režiser z igralskimi izkušnjami. Kadin se v Screamu prvič loteva izključno režije in Kovač pravi, da je prav zaradi režiserjevega poznavanja situacije iz perspektive igralca sodelovanje močno olajšalo delovni proces.

Aja Kobe, sicer Slovenka, ki je igro študirala na Hrvaškem, pravi, da so tovrstna mednarodna sodelovanja bogata izkušnja tako za gosta kot gostitelja in da bi sodelovanj, kakršno je bilo pri Screamu, bilo v prihodnje čim več.

Scream je zadnja premiera Gledališca Glej v gledališki sezoni 2010/11. V juniju pa bo Glej ponovno uprizoril še dve uspešnici, in sicer predstavo Šajning (14. in 15. junij 2011 ob 20. uri) in predstavo Life®anti (17. in 18. junij 2011 ob 20. uri). 23. junija 2011 bodo zaključili delavnice Poslušaj; 24., 25. in 26. junija pa bodo pod vodstvom dr. Setha Baumrina na sporedu še gledališka delavnica Subpoetics, katere namen je oblikovanje samostojnega in skupinskega gledališkega nastopa iz surovih materialov.


foto Tihana Mandušić

Avtorji predstave
Boris Kadin (roj. 1980 v Dubrovniku) je avtor projektov, igralec in video umetnik. Igra v slovenski gledališki skupini Via Negativa pri projektih Guilty (2010), What did Joseph Beuys told me? (2009), Out (2008) in Not like me (2007). Igra tudi v francoski skupini Quversuffle v projektu EEpic Trip in v francosko-grški skupini Vasistas, ki je uprizorila predstavi Silence (2008) in Sol-i-tude-s (2009). Je avtor in soavtor številnih projektov kot so: Dream of Danilo Kish (2007–2009), Animals with human eyes, Conflict, Lovers, SURLAmour in L’amour fou. Prav tako ustvarja eksperimentalne videe. Je soustanovitelj in podpredsednik NVO Mavena.

Natasha Kadin (roj. 1979 v Splitu) je managerka v kulturi, producentka, predstavnica za odnose z javnostmi, novinarka, kustosinja, avtorica projektov in izvajalka. Je glavna producentka, avtorica, soavtorica projektov in predsednica NVO Mavena, sodeluje pa tudi z drugimi umetniki iz Hrvaške in tujine. Trenutno dela na svoji doktorski disertaciji z naslovom »Retorika nastopov; Študija primera: Novomedijske umetnice jugovzhodne Evrope od 1989 do danes« pod mentorstvom dr. Miška Šuvakoviča na Filozofski fakulteti v Zadru. Leta 2009 je izdala knjigo »Living in the Interface« pri založbi VDM o menedžmentu v umetnosti in novih medijih. Je sosnovalka in kustosinja Novomedjske galerije v Zadru. Kot soavtor in izvajalka je sodelovala v multimedijskih predstavah kot so Scream 2010, SURLAmour 2008 in L'amour fou 2007. Leta 2006 je po motivih romana Mojster in Margarita avtorja M. A. Bulgakova. zasnovala predstavo Rokopisi ne gorijo! Med leti 2003 in 2005 pa je sodelovala pri organizaciji in produkciji Zadra snova – mednarodnega festival sodobnega gledališča. Aktivno se ukvarja tudi s street artom in ustanovila je street art skupino z imenom Dežgracija.

***
Koncept: Boris Kadin
Dramaturgija koncepta: Natasha Kadin
Besedilo: Natasha Kadin, Boris Kadin
Performerja: Davor Kovač, Aja Kobe
Oblikovanje zvoka: Juraj Aras, Boris Kadin
Oblikovanje videa: Boris Kadin
Tehnični direktor: Grega Mohorčič
Tehnični sodelavec: Borut Bucinel
Produkcija: Gledališče Glej, Ljubljana
Koprodukcija: Mavena, Split; Teatro Verddi, Zadar
Fotografije: Urška Boljkovac
Izvršni producent: Inga Remeta


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/krik-v-gledali%C5%A1%C4%8Du-glej