V Drami še vedno v iskanju odgovora na zaplet glede ravnatelja

Avtor: STA

Zaposleni v SNG Drama Ljubljana še vedno iščejo odgovore na zaplet glede zamenjave ravnatelja Iva Bana z vršilcem dolžnosti Petrom Sotoškom. Pravna pooblaščenka kolektiva Ana Iglič vztraja, da bi javnost morala izvedeti, kdo je odgovoren za nastalo "šlamastiko", a predstavnikov ministrstva za kulturo na včeraj sklicano novinarsko konferenco ni bilo.


foto arhiv STA


Sindikalni zaupnik oziroma predsednik sindikata Glosa v Drami Tone Kuzma in Igličeva sta v želji, da bi novinarjem pojasnila nastalo situacijo, povabila tako ministrico Majdo Širca kot pravnika Sotoška, ki ga je Širca imenovala za vršilca dolžnosti, a ju ni bilo. Prva je kot razlog navedla udeležbo na seji vlade, drugi pa dejstvo, da še nima podpisane pogodbe in da zato nima pooblastil, je povedal Kuzma.

Takšen Sotoškov odgovor po mnenju Igličeve potrjuje, da ima pooblastila še vedno Ivo Ban, ki ga je ministrica razrešila 25. maja zaradi domnevne zlorabe položaja in denarnega okoriščanja. Poleg tega Drama po njenih besedah do danes še ni dobila sklepov o Sotoškovem imenovanju in Banovi razrešitvi, čeprav bi ju morala imeti. Ministrici očitajo, da je Bana razrešila, še preden je odbor DZ odločil o predlogu za sprejem avtentične razlage 36. člena zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, ki govori o imenovanju direktorja javnega zavoda.

Igličeva namreč trdi, da bi Sotoška morala imenovati vlada kot ustanoviteljica zavoda in ne ministrica. Prepričana je tudi, da svet Drame s Sotoškom ne sme skleniti pogodbe o zaposlitvi, ker po izobrazbi ne ustreza pogojem, določenim za to delovno mesto.

"Če bo svet zavoda, ne glede na to, da zadeve pravno ne stojijo, podpisal pogodbo o zaposlitvi, bo prešla odgovornost z vlade na svet," trdi Igličeva. Na koncu bo lahko, tako odvetnica, člane sveta tožila nova vlada, kajti svet je odgovoren vladi, ki ga imenuje, če bo prišlo do finančnih bremen, pa tudi Drama. Zato bi svet, da se zavaruje, po njenem mnenju moral zahtevati stališče vlade.

Zaposleni v gledališču se sicer najbolj bojijo dodatnih finančnih bremen. Ne samo, da je ministrstvo znižalo plače zaposlenim za tri odstotke oziroma za 100.000 evrov, s tem, ko je Širca imenovala Sotoška, je predvidela novo zaposlitev, za katerega bo potrebnih dodatnih 50.000 evrov na leto, toda sredstev ni zagotovil nihče, pravi Igličeva. Sprašuje se tudi, ali ni vlada s tem kršila lasten sklep, da se v javnem sektorju ne bo dodatno zaposlovalo.

Na ministrstvu trdijo, da je Ban nedvomno razrešen in da funkcije ne opravlja več. Na očitke, da niso pristojni za imenovanje Sotoška, pa odgovarjajo, da ministrstvo odloča samo o funkciji, ne pa o delovnem razmerju. O tem odloča svet. "Vsi postopki v zvezi z delovnim razmerjem nekdanjega ravnatelja in delovnim razmerjem v.d. ravnatelja so v rokah sveta zavoda, ki je za izvršitev teh postopkov tudi odgovoren," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob skrbi, od kod sredstva za plačilo imenovanega v.d. ravnatelja, pa kot zgovoren navajajo podatek, da je "nekdanji ravnatelj Drame sam sebi v dobrih dveh letih izplačal 70.000 evrov honorarja ob plači več kot 3000 evrov".

Na ministrstvu poudarjajo še, da je ministrica ukrepala na predlog sveta zavoda, čigar stališče je bilo, da je ravnatelj kršil predpise, v skladu s katerimi je dolžan opravljati svojo funkcijo, da je s takim ravnanjem škodil ugledu zavoda in da na ta način izgublja kredibilnost tudi nasproti zaposlenim, ki bi jim moral biti za zgled.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-drami-%C5%A1e-vedno-v-iskanju-odgovora-na-zaplet-glede-ravnatelja