Junij v Ljubljani na Prešernov trg prinaša umetnost za vsakogar

Avtor: STA

Mestna občina Ljubljana, javni zavod Turizem Ljubljana in Festival Ljubljana bodo s tretjo prireditvijo Junij v Ljubljani najširšemu krogu obiskovalcev iz Slovenije in tujine na Prešernovem trgu ponudili brezplačna plesna, glasbena in gledališka doživetja. Prireditev se začne 10. junija z baletom Romeo in Julija münchenskega plesnega gledališča.



Junij v Ljubljani bo ponudil izjemne dogodke, preko katerih bodo obiskovalci lahko dobili vpogled v aktualno umetniško produkcijo in s katerim se bo vrhunska ustvarjalnost predstavila tudi tistemu občinstvu, ki ne zahaja redno v kulturne hrame. Največja kulturna prireditev v Ljubljani na prostem, ki je postala zaščitni znak kulturne ponudbe Ljubljane, se bo sklenila 23. junija, so sporočili iz županovega kabineta.

Kot je povedala direktorica Zavoda za turizem Barbara Vajda, je lani prireditev kljub deževnemu tednu pritegnila preko 100.000 obiskovalcev, tudi iz drugih slovenskih mest in iz tujine. Letos so prireditev promovirali na turističnih sejmih, med drugim v Helsinkih, Berlinu in Madridu. Letošnja posebnost je postavitev odra na Tromostovju s sedeži proti Stritarjevi ulici, ki bodo omogočali pogled na Frančiškansko cerkev.

"Če je vreme lepo, je zaslužen župan, če pa je slabo, je odgovorna vlada," je željo organizatorjev po naklonjenem vremenu izrazil župan Zoran Janković. Po njegovi oceni ni veliko mest po svetu, ki bi imela toliko kulturnih prireditev glede na število prebivalcev, kot jih ima Ljubljana, število prizorišč pa se še veča. Naslednje leto bo tudi Novi trg brez avtomobilov in tako primeren za kulturne prireditve, je napovedal.

Po besedah načelnika za kulturo na ljubljanski mestni občini Uroša Grilca pri ustvarjanju letošnjega programa sodeluje 25 institucij. Med njimi izstopa gostovanje omenjenega münchenskega plesnega gledališča s petimi ponovitvami dveh "večnih ljubezenskih zgodb": Romeo in Julija bo na sporedu tri, Sen kresne noči pa dva večera. Plesno gledališče München (Tanz Theater München) je del državnega gledališča "Gärtnerplatz". Postavitve gledališča po besedah v.d. umetniškega vodje ljubljanskega baleta Jaše Otrina vsebujejo "socialno noto" in se odzivajo na sodobni čas. Mednarodni baletni ansambel sestavlja 20 plesalk in plesalcev.

Poleg münchenskega baleta bo že tradicionalno nastopil tudi ljubljanski balet. SNG Opera in balet Ljubljana se bo predstavila z dvema produkcijama. Baletni večer koreografij Twyle Tharp in Dinka Bogdanića z naslovom Pod zvezdami je doživel premiero oktobra lani. Po besedah ravnatelja ljubljanske opernobaletne hiše Mitje Brvara je to "sproščena predstava", "dolgoletna uspešnica" Picko in Packo pa bo na simpatičen in slikovit način baletno umetnost predstavila tudi najmlajšim obiskovalcem.

Poleg tega so pripravili program za ljubitelje gledališča. Med drugim se bo Slovensko mladinsko gledališče predstavilo z odmevnim gledališko-glasbenim projektom Krizantema na klavirju, ki ga je navdihnila poezija Svetlane Makarovič, v izvedbi letošnje nagrajenke Prešernovega sklada Janje Majzelj. EnKnapGroup bo uprizorila predstavo 10 min južno, koreografski omnibus petih koreografov.

Posebnost letošnjega programa je priključitev praznovanju mednarodnega dneva glasbe, ki bo 21. junija. Prihodnje leto bodo prireditve Junija v Ljubljani po Grilčevih besedah potekale pod okriljem Festivala Ljubljana kot izvršnega producenta.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/junij-v-ljubljani-na-pre%C5%A1ernov-trg-prina%C5%A1a-umetnost-za-vsakogar