Betontanc Ltd.: Tam daleč stran - uvod v ego-logijo

Avtor: Bunker

Po izjemno odmevni in uspešni premieri jeseni 2010, po razprodanih ponovitvah na festivalu Bobri in slovenski sodobnoplesni platformi Gibanica, bodo 9., 10., 11. in 12. junija, vsak večer ob 21.00, na elektrarninem odru ponovitve predstave Tam daleč stran - uvod v ego-logijo skupine Betontanc Ltd.


foto Urška Boljkovac

Del ekipe Betontanca se je tokrat brez Matjaža Pograjca formiral v Betontanc Ltd. in se lotil “velike” teme: ekologije. Brez patetike in brez žuganja s prstom je Katarini Stegnar, Branku Jordanu in Primožu Bezjaku uspelo ustvariti dinamično, atraktivno predstavo, ki pa vendarle povabi k premisleku in ekologijo umesti v problematiko, ki je podton vseh današnjih težav: potrošništvo, torej ego-logija.

Tudi Betontanc Ltd. ostaja v mnogih elementih zvest tradiciji Betontanca; koketiranje s popom, subtilna povednost, ki skuša ljudi nasloviti ne direktno skozi besedo, ampak skozi vizualne podobe in metafore. Predstava je dvodelna; v prvi polovici sledimo uprizarjanju potrošništva na osebni ravni, drugi del pa nas popelje daleč na sever, kjer »srečamo samo severne medvede in Marka Peljhana«. Ker nastopajo tudi živali, ima v basenski tradiciji predstava tudi nauk – a v predstavi ga je treba poiskati in je bolj vabilo k razmisleku in ne moralistično zgražanje.

Plesno-gledališka predstava, kjer se po odru sprehajajo severni medvedi in mladi uspešneži. Družbenokritično spretno in s humorjem. Primerno tudi za mladino.

Kritiške ocene predstave

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/betontanc-ltd-tam-dale%C4%8D-stran-uvod-v-ego-logijo