Ljubljanska Drama s komedijo Ko sem bil mrtev gostuje v Romuniji

Avtor: STA

Ansambel SNG Drama Ljubljana bo nocoj na Mednarodnem gledališkem festivalu v romunskem mestu Sibiu popoldan uprizoril Lubitschevo komedijo Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree. Predstava je bila v Sloveniji nagrajena na Borštnikovem srečanju in Dnevih komedije v Celju.


foto Peter Uhan

Jernej Šugman je prejel Borštnikovo nagrado za vlogo Tašče, na Dnevih komedije pa je žirija predstavo razglasila za žlahtno komedijo, njenega režiserja de Breo pa za žlahtnega režiserja.

Osnova predstave je film legendarnega režiserja Ernsta Lubitscha "Als ich tot war" iz leta 1916. Tako kot film je tudi predstava nema. Film Ko sem bil mrtev je zasnovan na motivu moža, ki svoji ženi napove svojo smrt, potem pa izgine in se ponovno pojavi z lažno identiteto. Lubitschev junak je lahkoživec, ki se mu beg v svobodo samskega življenja izkaže kot slabša izbira.

Igra deluje kot meščanska drama, arhaični liki tašče, snubca, služkinje so izrazito tipizirani klišeji. Komični družinski odnosi se na odru dogajajo v historično realnem času, ko so veljala drugačna moralna in družbena pravila. V predstavi poleg Šugmana igrajo še Alojz Svete, Janez Škof in Boris Mihalj.

Mednarodni gledališki festival v mestu Sibiu, ki letos poteka med 27. majem in 5. junijem, je osrednji festival v Romuniji. Na njem gostujejo predstave, ki v svetovnem merilu trenutno veljajo za najboljše uprizoritvene dosežke. V zadnjem desetletju je festival poleg ponudbe vrhunskega gledališkega programa postal tudi prostor srečevanja, sodelovanja in izmenjave medsebojnih projektov, seminarjev in izobraževalnih smernic, so sporočili iz ljubljanske Drame.

Letošnji festival je v znamenju širokega spektra gledaliških panog in spremljevalnih vsebin. Poleg gledaliških predstav program ponuja še ples, lutkovne predstave, pantomimo, slikarske in fotografske razstave ter instalacije, ob čemer se osredotoča na vpeljavo manj običajnih, nekonvencionalnih prostorov, s katerimi razširja svoj festivalski diskurz.

Več o uprizoritvi: http://www.drama.si/repertoar/ko-sem-bil-mrtev.html

Spletna stran festivala


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-drama-s-komedijo-ko-sem-bil-mrtev-gostuje-v-romuniji