Protest ZDUSa

Avtor: ZDUS

Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) izraža zaskrbljenost v zvezi z odstavitvijo ravnatelja ljubljanske Drame.



ZDUS ne more in ne sme pasivno opazovati, kako politika samopašno posega v življenje in delo nekega gledališkega organizma in se s svojimi politično motiviranimi odločitvami postavlja nad gledališko stroko. V našem strokovnem društvu gledaliških profesionalnih ustvarjalcev se ne strinjamo z odstavljanjem vodilnih gledaliških kadrov “čez noč od danes na jutri” in to še brez upoštevanja pravnomočnih pogodb. Žal nas takšen način “ukrepanja” spominja na neke pretekle avtoritarne čase.

Še bolj zaskrbljujoče pa je imenovanje univerzitetnega diplomiranega pravnika za vršilca dolžnosti ravnatelja SNG Drama Ljubljana. Po besedah ministrice za kulturo si je njen izbrani pravnik izkušnje na področju umetniškega vodenja pridobil v Slovenskem mladinskem gledališču. Nepojmljivo je, da je nekdo, ki opravlja posle kulturnega ministra, zmožen takega neprofesionalnega razmišljanja o delovanju profesionalnega gledališča! Močno dvomimo, da si lahko pravnik, ki je bil dve leti in pol pomočnik gledališkega direktorja za finančne zadeve, pridobi toliko strokovnega znanja in izkušenj, da umetniško vodi gledališče in pomemben ansambel vrhunskih dramskih ustvarjalcev, kot ga ljubljanska Drama zagotovo ima. Kljub temu, da izbrani ministričin kandidat za vršilca dolžnosti pod pritiskom strokovne javnosti v medijih preklicuje željo po umetniškem vodenju, dvomimo tudi v to, da si bo znal brez predhodnega posveta pri politiki “izbrati” umetniškega svetovalca. Sprašujemo se ali nam je ministrica za kulturo z izbiro pravnika za začasno ali dolgoročno vodenje gledališča morda želela sporočiti, da za umetniško vodenje ni potrebno strokovno znanje, ki si ga nekdo pridobi npr. na AGRFT. Še več, sporoča nam, da tudi napake ministričinega kandidata o katerih smo brali v preteklosti, niso ovira za vodenje gledališča.

Menimo, da je izraz podpore ravnatelju Drame Ivu Banu v strokovni javnosti in ansamblu dovolj zgovoren, da bi bilo vredno razmisliti o preklicu imenovanja vršilca dolžnosti in seveda o preklicu razrešitve Iva Bana z mesta ravnatelja SNG Drama Ljubljana.


mag. Alenka Pirjevec, l.r.
predsednica ZDUS

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/protest-zdusa