Ivo Ban v četrtek pride v službo

Avtor: STA

Ivo Ban, ki ga je ministrica za kulturo Majda Širca z včerajšnjim dnem razrešila s položaja ravnatelja SNG Drama Ljubljana, bo danes, v četrtek, kot je povedal na včerajšnji novinarski konferenci, kljub temu prišel v službo. Kot je dejal, mora preprečiti, da bi Drama plačala kazen, če bi v.d ravnatelja Peter Sotošek delal na črno.


foto Domen Grögl STA

Pravna pooblaščenka kolektiva in ravnatelja SNG Drama Ljubljana Ana Iglič je pojasnila, da je ministrica Širca sicer izdala sklep o razrešitvi, hkrati pa se ni odločalo o razveljavitvi odločbe o imenovanju Bana na mesto ravnatelja Drame, ki pa velja do leta 2013. Če bi želeli Banu dati odpoved, bi morali najprej odpraviti omenjeno odločbo, česar pa niso storili. Poleg tega za to ni pristojna ministrica ampak vlada, je pojasnila Igličeva.

V Banovi pogodbi o zaposlitvi so po mnenju Igličeve na ministrstvu za kulturo spregledali odpovedni rok 120 dni, Banu so dali le dva dneva, s čimer ljubljansko Dramo silijo v delo na črno. Če bo namreč v četrtek prišel na delo Peter Sotošek, ki še nima sklenjene pogodbe o zaposlitvi, bo to kršitev 5. člena zakona o preprečevanju dela na črno, za kar je zagrožena kazen 20.000 evro za Dramo.

Če bo torej Sotošek v četrtek prišel v Dramo, se bodo sicer, kot je dejala Igličeva, pogovorili, če pa bo želel delati, bodo poklicali inšpekcijo za delo. Poleg tega bodo na vladi sprožili razveljavitev sklepa o imenovanju Sotoška na mesto v.d. ravnatelja Drame. Sklep je namreč izdala ministrica, čeprav je po zakonu o zagotavljanju javnega interesa v kulturi za to pristojen ustanovitelj, ki pa je vlada in ne ministrstvo. Ker je v.d. ravnatelja torej imenoval nepristojni organ, se to razveljavi po nadzorstveni pravici, je pojasnila Igličeva, ki je prepričana, da zaradi naštetega do razrešitve ne bo prišlo.

Kot je še povedala, je situacijo obravnaval tudi svet zavoda in prišel do ugotovitve, da s Sotoškom ne more podpisati pogodbe o zaposlitvi, dokler ne bo razrešena situacija z Banom. Poleg tega Drama ni prejela sklepa o razrešitvi Bana z mesta direktorja oziroma sklepa o imenovanju Sotoška na mesto v.d. direktorja, čeprav bi morala, ampak je za to izvedela iz medijev.

V zvezi z Banovo razrešitvijo z mesta direktorja Drame so po besedah Igličeve vložili več kazenskih ovadb, in sicer proti eni znani in več neznanim osebam. Imen ni želela razkriti.

Ban je na novinarsko vprašanje, ali ima v pogodbi zapisano možnost, da se v kolektiv Drame vrne kot igralec, odgovoril pritrdilno. Sicer pa bo pri zakonitosti razrešitve vztrajal predvsem zato, ker ima močno podporo v kolektivu, ki mu, kot je dejal, mora ostati lojalen.

Ban, prvak Drame, je mesto ravnatelja zasedel septembra 2008. Nasledil je Janeza Pipana. Slednji je osrednjo slovensko gledališko hišo pred tem vodil 12 let. Menjava ravnatelja je tedaj močno vznemirila kulturno javnost, saj naj bi Pipan storil veliko, da se je Drama približala formatu modernega evropskega gledališča.

Kot je Ban, ki je za svoje igralstvo prejel številne nagrade, povedal ob imenovanju, je h kandidaturi pristopil na pobudo kolegov v ansamblu. Ta ga, kot je povedal predsednik sindikata SNG Drama Ljubljana Tone Kuzma, razen osmih članov, podpira tudi sedaj.

Podporo Banu je izrazil tudi igralec Janez Škof, ki meni, da je na tak način posegati v teater "otročje, neodgovorno in pobalinsko". O Sotošku pa je dejal, da ne pozna igralcev, režiserjev in ustroja teatra, zato si ne predstavlja, kako bo zasnoval sezono 2012/13.

Peter Sotošek je bil kratek čas pomočnik direktorice Slovenskega mladinskega gledališča Uršule Cetinski. Leta 2009 je bil imenovan v svet javnega zavoda Slovenska kinoteka, bil je tudi uslužbenec ministrstva za kulturo.

Na ministrstvu za kulturo v celoti zavračajo očitke Igličeve o nepravilno vodenem postopku razrešitve ravnatelja SNG Drama, očitke o nepristojnosti ministrice za kulturo za vodenje navedenega postopka in očitke o delu na črno. Kot so zapisali v odzivu, obžalujejo, da pooblaščenka Iva Bana in sindikata ne loči med postopkom razrešitve ravnatelja javnega zavoda in postopkom odpovedi pogodbe o zaposlitvi ravnatelju javnega zavoda.

Na ministrstvu za kulturo so pojasnili postopke, ki sledijo razrešitvi ravnatelja. Na podlagi sklepa o razrešitvi svet SNG Drama Banu odpove pogodbo o zaposlitvi za opravljanje funkcije ravnatelja. Svet SNG Drama Banu istočasno ponudi novo pogodbo o zaposlitvi za ustrezno delovno mesto, saj je imel Ban pred nastopom mandata ravnatelja s SNG Drama sklenjeno delovno razmerje za nedoločen čas, novi vršilec dolžnosti pa z Banom sklene pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. Svet SNG Drama na podlagi predhodnega soglasja ministrice za kulturo z vršilcem dolžnosti sklene pogodbo o zaposlitvi z dnem nastopa funkcije. Ban je po podatkih ministrstva mandat ravnatelja SNG Drama nastopil 4. septembra leta 2008, pogodba o zaposlitvi pa je bila sklenjena 16. septembra.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ivo-ban-v-%C4%8Detrtek-pride-v-slu%C5%BEbo