Glej, Eksplozija!

Avtor: Gledališče Glej / Mesto žensk 2011

Predstava EKSPLOZIJA v režiji Barbare Kapelj Osredkar je nastala v produkciji Gledališča Glej in Mesta Žensk, koproducent radijske miniaturke pa je RADAR – odprta radijska (umetniško-teoretska) eksperimentalna platforma Radia Študent. Premiera predstave bo v danes, 25. maja 2011 ob 20. uri v Gledališču Glej.


foto Nada Žgank

Po besedah režiserke predstave, Barbare Kapelj Osredkar, ideja Eksplozije temelji na predpostavki, da vsak izmed nas v sebi nosi potencial za eksplozijo, ki lahko kadarkoli izbruhne na dan. Predstava je labirint zgodb, ki so refleksija medijskih reprezentacij dogodkov zadnjih treh mesecev. Gre za zgodbe navadnih, malih, povprečnih ljudi, ki v svoji osamljenosti živijo svoje drobne svetove in se pod vdajo pritiska zunanjega, drastično izumetničenega sveta, napihnjenega z medijskimi idiotizmi, političnimi spletkami in prevarami, počutijo opustošene, osiromašene, izgubljene. Klonijo pod težo brezglavih, potlačenih strasti, so žrtve ali spotika obrekljivosti, sramu, strahu, ljubosumja, dolgočasja. Predstava podaja nekaj kritičnih vpogledov v naš mali svet funkcioniranja, da bi pokazali, v kakšnem razpoloženju živimo in kaj komaj čaka in preži na nas.

Barbara Kapelj Osredkar je svobodna umetnica, režiserka, arhitekta, scenografinja in kostumografinja. Leta 1993 je za svoje delo prejela Severjevo nagrado. V zadnjem desetletju je režirala nekaj nadvse zanimivih predstav (Nekega dne in neke noč – odkrivanje Lily Novy, 2010; Knitting – San Francisco Fringe Festival 2009; Mesto vzdihljajev – Festival Ana Desetnica, 2006; Gon – Slovensko mladinsko gledališče in ŠKUC, 2005; Instalaciji Tvoja in Naša v sklopu 13. Festivala Mesto Žensk, 2007). Pred kratkim se je vrnila iz San Francisca, kjer je ustvarjala v gledališčih Boathouse & Co. in Plathypus. Trenutno živi in ustvarja v Ljubljani.

Igralce so izbrali na avdiciji. Eden izmed izbranih je bil tudi Mitja Lovše, ki je način dela opisal z besedami: »Delali smo na podlagi asociacij. Zbirali smo razne članke, na podlagi katerih smo nato napisali svoje refleksije.« Predstava je nastajala kot “work in progress” kar se je izkazalo za poseben izziv za celotno ekipo. »Potrebne je bilo veliko improvizacije in eksperimentiranja,« je o načinu dela še povedala igralka Janka Bončeva.

Bojan Anđelković, urednik kulturne redakcije Radia Študent je predstavil Radar - odprto radijsko umetniško-teoretsko eksperimentalno platformo Radia Študent. Bistvo projekta je alternativna in inovativna uporaba radia kot medija za reprezentacijo avtonomnih kulturnih dogodkov. V okviru Radarja je potekala tudi radijska predigra oziroma druga miniaturka Eksplozije, in sicer 18. Maja ob 20.00. Posnetek pa je poslušalcem na voljo tudi na spletni strani Radia Študent.

»Lahko pričakujemo precej nenavadno predstavo,« pravi Marko Bulc, novi umetniški vodja Gledališča Glej. Izrazil je zadovoljstvo, da Glej nadaljuje tradicijo spodbujanja nekonvencionalnih gledaliških produkcij, pri katerih si avtorji drznejo odreči konvencionalnim gledaliških formam in sredstvom in se tako namenoma postavijo v situacijo, ki lahko vsak trenutek, na vaji ali na predstavi, namesto statusa quo, izzove eksplozijo ustvarjalnosti.

***
Ideja in režija: Barbara Kapelj Osredkar
Avtorji, nastopajoči: Janka Bončeva, Inga Ulokina, Gorka Berden, Jelena Rusjan, Helena Božič, Mario Dragojević, Nataša Kos Križmančič, Mitja Lovše, Sara Sajovec Knežević
Avtorji, sodelavci: Vesna Hrdalička Bergelj, Aleš Korpič, Ines Šimunić, Alisa Alič
Oblikovalec luči: Borut Bučinel
Oblikovalec zvoka z bobni: Jure Vlahović
Fotografija: Nada Žgank, Damjan Osredkar
Avtorica ilustracij: Ines Šimunić
Glasba: Sara Sajovec Knežević, Jelena Rusjan, Jure Vlahovič, Inga Ulokina, Miha Hawlina, Helena Božič
Vizualna podoba predstave: Barbara Kapelj Osredkar, Ines Šimunić, Aleš Korpić
Tehnični direktor: Grega Mohorčič
Tehnična pomoč: Martin Lovšin, Borut Bučinel
Izvršna producentka: Barbara Poček, Gledališče Glej
Producentka: Barbara Hribar, Mesto žensk
Produkcija: Gledališče Glej in Mesto žensk 2011
Koproducent radijskega vklopa in radijske miniaturke je RADAR – odprta radijska (umetniško-teoretska) eksperimentalna platforma Radia Študent
.

Povezave:


 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/glej-eksplozija