Gostovanje SNG Nova Gorica na festivalu Orient Express v Stuttgartu

Avtor: SNG Nova Gorica

Navkljub vsemu predstava.

Minuli teden so v Stuttgartu s festivalom Orient Express zaokrožili istoimenski projekt Evropske gledališke konvencije (ETC) - v sredini maja je namreč iz Ankare proti zahodu krenil "gledališki vlak". Ustavil se je v Istanbulu, Bukarešti, Craiovi, Temišvaru, Novem Sadu, Zagrebu, Ljubljani, Novi Gorici in Freiburgu. Na posebej prilagojenem vagonu so gledališčniki iz šestih držav odigravali posamezne predstave ter se na koncu vsi zbrali na zadnji postaji v Stuttgartu.

Tamkajšnji organizatorji so za prizorišče dogajanja izbrali industrijsko cono, nekakšno ranžirno postajo, pokrito s streho, sicer pa odprto. Za gledališkim vlakom se je razprostiral pogled na reko oziroma kanal, levo in desno na tovarniške objekte. Potekalo je v industrijski coni, oddaljeni približno pol ure vožnje od centra Stuttgarta, kar pa ni oviralo številnih ljubiteljev gledališča - festival je bil vseskozi dobro obiskan, številne predstave, med njimi tudi slovenska, so bile vnaprej razprodane.

Nedvomno primerno prizorišče za Orkester Titanik Hrista Bojčeva, uprizoritev Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica (v njej spremljamo zgodbo klošarjev na opuščeni železniški postaji; čakajo na vlak, ki bi jih odpeljal drugam, boljšemu in lepšemu življenju naproti).

Potekal je v industrijski coni, oddaljeni približno pol ure vožnje od centra Stuttgarta, kar pa ni oviralo številnih ljubiteljev gledališča - festival je bil vseskozi dobro obiskan, številne predstave, med njimi tudi slovenska, so bile vnaprej razprodane.

Žal pa je Slovenskemu narodnemu gledališču Nova Gorica, ki na festivalu sodelovalo z igro Orkester Titanik, ponagajalo vreme. Pred predstavo se je razdivjala nevihta z močnim dežjem. A ker so prišli in vztrajali gledalci, so vztrajali tudi gledališčniki - kljub mokremu in spolzkemu odru, vetru in precejšnjemu hrupu, ki ga je povzročala (puščajoča) pločevinasta streha nad prizoriščem, so odigrali predstavo, gledalcim pa so jih z bučnim in dolgim aplavzom večkrat priklicali k poklonu.

SNG Nova Gorica je s sodelovanjem na mednarodnem gledališkem festivalu Orient Express uspešno zaključilo sezono.

 

POVEZAVE: http://orientexpressfestival.blogspot.com/ 

 

 

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gostovanje-sng-nova-gorica-na-festivalu-orient-express-v-stuttgartu