Don Juan, Malomeščanska svatba in Od blizu v Zagrebškem gledališču mladih

Avtor: SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo od 17. do 19. maja z Molièrovim Don Juanom v režiji Borisa Cavazze, Brechtovo Malomeščansko svatbo v režiji Mateje Koležnik in Marberjevim Od blizu v režiji Dina Mustafića gostovala v ZKM-u (Zagrebškem gledališču mladih) v okviru njihovega ciklusa Evropskega gledališča, ki od leta 2006 hrvaškemu občinstvu predstavlja, kaj nastaja v po repertoarju, senzibilnosti in poetiki podobnih gledališčih na tem območju.


Don Juan / foto Damjan Švarc/SNG Maribor

V Don Juanu, tragikomediji o nomadu užitka, ki se požvižga na plemiške, moralne in božje zakone, ki sledi samo svojim erotično-hedonističnim užitkom in na koncu svoje grešno življenje skrije pod plašč svetohlinstva, igrajo Tadej Toš, Aleš Valič k. g., Eva Kraš, Viktor Meglič, Davor Herga, Bojan Maroševič, Maša Židanik, Mojca Simonič, Matija Stipanič, Ivica Knez, Asami Nakashima k. g. in Irena Grkinič k. g.

V Malomeščanski svatbi, ki malomeščane obsoja lažne morale, sprenevedanja, hinavščine, lažne iskrenosti, hipokrizije, licemerstva, prešuštva, ljubosumja, sovraštva in posesivnosti, igrajo Peter Boštjančič, Irena Varga, Mateja Pucko, Maša Židanik, Nejc Ropret, Vladimir Vlaškalić, Ksenija Mišič, Davor Herga in Matija Stipanič.

V Marberjevi Od blizu, ki v na videz banalni zgodbi o ljubezenskih in seksualnih odnosih štirih ljudi skriva surovo analizo naše družbe, igrajo Matevž Biber, Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan in Eva Kraš.

Le teden dni kasneje si bo naše občinstvo lahko pogledalo tri uprizoritve Zagrebškega gledališča mladih. ZKM svoje gostovanje začenja v ponedeljek, 23. maja 2011, ko bodo v Stari dvorani odigrali predstavo Garaža Zdenka Mesarića v režiji Ivice Buljana, v kateri se mešajo prizori izrazitega nasilja z družinskimi prizori, ki so biblijski citati, do popolnoma nadrealistično obarvanih sekvenc o evtanazijskem turizmu. Predstava je nastala v koprodukciji znamenitega newyorškega gledališča La MaMa.

Dan kasneje bodo v Veliki dvorani odigrali večkrat nagrajeno predstavo Zagrebški pentagram v režiji Paola Magellija, ki povezuje pet tekstov hrvaških avtorjev, skupna točka vseh zgodb pa je mesto Zagreb in njegovi prebivalci, kjer njihove življenjske ZKM gostovanje zaključuje v sredo, 25. maja 2011, ko bodo v Stari dvorani odigrali Pomladno prebujenje po motivih Franka Wedekinda v režiji Olivera Frljića, ki razkrinka lažno meščansko moralo in pokaže usodne posledice družbenih norm, ki preprečujejo ali izkrivljajo naravne nagone.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/don-juan-malome%C5%A1%C4%8Danska-svatba-in-od-blizu-v-zagreb%C5%A1kem-gledali%C5%A1%C4%8Du-mladih