Prošnja za besede odpira letošnji festival glasbenega gledališča

Avtor: STA

S koncertom zasedbe Carmina Slovenica v mariborski stolnici se bo danes začel festival glasbenega gledališča Choregie aka Choregie. Festival, ki je lani prvič postregel z novo platformo sodobne glasbene umetnosti, bo letos osredotočen na glasbo preteklega časa.



Festival organizira novoglasbeno gledališče Choregie, ki je pod idejnim in umetniškim vodstvom Karmine Šilec začelo delovati v začetku lanskega leta. V slovenski prostor uvaja novo umetniško platformo, temelječo na kombinaciji glasbe, giba, igre in drugih odrskih elementov.

"Če smo lanski festival pospremili z mislijo 'če ni novega, tudi starega ni', jo letos parafraziramo 'če ni starega, tudi novega ni'," je pred dnevi pojasnila Šilčeva. Program je namreč osredotočen na glasbo iz preteklosti, povezano z umetnostjo sodobnega časa. "Tako ta stara glasba pravzaprav postane nova glasba," je poudarila.

Festival se bo začel danes ob 20.30 s projektom Prošnja za besede v izvedbi zbora Carmina Slovenica. Projekt je posvečen skladatelju Lojzetu Lebiču, v njem pa se bodo ukvarjali s glasbo in poezijo slovenskih avtorjev iz 20. stoletja.

V dneh do 20. maja bodo na programu še koncerti Miracles ansambla Kebataola z glasbo iz srednjega veka, Vzporedni svetovi Marjana Šijanca z elektroakustično in računalniško glasbo, renesančni projekt Od daleč z Vaskom Atanasovskim ter Perspektiva Vzhod s starodavnimi napevi iz Azije z Ninom Mureškičem.

Hkrati bodo predstavili stvaritve s prvega mednarodnega tekmovanja novoglasbenega gledališče Choregie, ki so ga izvedli na začetku tega leta.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pro%C5%A1nja-za-besede-odpira-leto%C5%A1nji-festival-glasbenega-gledali%C5%A1%C4%8Da