Predstava Pojoči grad v Subotici

Avtor: Forum Ljubljana

Predstava Pojoči grad avtorjev Petra Kusa in Kaje Avberšek bo danes, 19. maja 2011, gostovala na 18. mednarodnem festivalu gledališča za otroke v Subotici v Srbiji.


foto Nada Žgank

Gre za enega večjih festivalov igranega in lutkovnega gledališča za otroke na področju Balkana. Na njem se je Peter Kus že lani uspešno predstavil s predstavo zvočnega gledališča Kralj prisluškuje. Predstava Pojoči grad bo septembra letos otvorila tudi festival Luaga & Losna v Feldkirchu v Avstriji.

Pojoči grad je izvirna multimedijska predstava za otroke, ki združuje
elemente lutkovnega gledališča, glasbenega koncerta ter stripovskih
ilustracij in animacij. Nastala je po motivih pravljice Slavec, H.C.
Andersena
. Govori o cesarju, ki je hotel postati čim bolj podoben slavčku. Ptiček je živel na njegovem vrtu in prelepo prepeval, zato ga občudoval ves svet. Sprva ljubosumen na malega pevca, ki mu je kradel vso pozornost, je cesar sčasoma spoznal, da mora slediti slavcu in tudi svoje življenje spremeniti v pesem. Odločil se je, da bo svoj novi grad spremenil v ogromen glasbeni instrument, ki bod igral in pel kot slavec. V predstavi imajo pomembno vlogo animirani filmi, ki se ves čas projicirajo na ozadje odra, dopolnjujejo pa jih še ilustracije, ki jih s pomočjo računalnika v živo riše ilustratorka in stripovska avtorica Kaja Avberšek. Povezava stipa, animiranega filma in lutk vnaša v predstavo povsem novo vizualno izkušnjo.
Scenografijo predstave tvorijo glasbeni inštrumenti, oblikovani v različne objekte, katerih glasbenik in igralec Andrej Žibert v zadnjem delu odigra pravi mali koncert.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-pojo%C4%8Di-grad-v-subotici