Prelet, 5. festival Slovenskega mladinskega gledališča

Avtor: SMG

Konec maja 2011 bo v Slovenskem mladinskem gledališču že petič potekal festival Prelet. Zasnovan je bil kot pregled novih predstav SMG, že kmalu pa so se jim pridružile predstave gledališč iz tujine, s katerimi Mladinsko sodeluje ali ga z njimi družijo sorodne poetike.


Mefisto / foto Primož Lukežič

Letos festivalski program ponuja dva drzna projekta gostov iz bližnje Hrvaške: prodorne mlade dramatičarke in gledališke ustvarjalke Ivane Sajko ter igralca in performerja Edvina Liverića.

Prva se bo predstavila s predstavo Rose is a rose is a rose is a rose v produkciji ZKM. Gre za svojevrstno ljubezensko zgodbo »v kateri ni o ljubezni povedano nič slabega, čeprav si je ne pomišlja naslikati z besednjakom nasilja, ker je tisti romantični že zdavnaj izgubil prvotni pomen in težko prodre do ušes, kaj šele do srca,« v odrski postavitvi pa pomembno vlogo odigra glasba, ki »v srečanju z besedilom doseže očarljivo sožitje«. Predstava bo na ogled v soboto, 28. maja ob 20.00 v Centru Urbane Kulture Kino Šiška.

Edvin Liverić prihaja z Divo v produkciji reškega gledališča TRAFIK; zasnovana je bila kot multimedijska predstava-predavanje, ki raziskuje pojem dive in pri tem posega po gradivu iz življenja velikank zlate dobe Hollywooda. Na sporedu bo v petek, 27. maja ob 20.00 v SMG. Še isti večer si bo mogoče ogledati tudi »hišno« predstavo Diva svetnica mati prasica, avtorski projekt Maruše Geymayer-Oblak, ki se ukvarja s fenomenom igralke danes. Večer bo zaokrožil pogovor z avtorjema obeh predstav.

Letošnji festival bo 25. maja otvorila premiera predstave Mefisto po znamenitem antifašističnem romanu Klausa Manna (režija Eduard Miler), mogoče pa si bo ogledati še projekt Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! (režija Oliver Frljić), ki se je aprila izvrstno odrezal v New Yorku, gledališki spektakel za vse starosti Oliver Twist (režija Matjaž Pograjc), poetičnega Vampirja (režija Ivica Buljan), pretresljivi Zločin in kazen (režija Diego de Brea), tankočutni Amado mio (režija Ivan Peternelj), ki je januarja očaral občinstvo v Čilu, trenutno uspešnico SMG Pohujšanje v dolini šentflorjanski (režija Vito Taufer), in Zadnji ples Nižinskega (režija Marko Mlačnik) o pretresljivi usodi vrhunskega baletnika. Del festivala bo tudi okrogla miza o pohlepu, ki jo bodo pripravili študentje Oddelka za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prelet-5-festival-slovenskega-mladinskega-gledali%C5%A1%C4%8Da