O pretekli in prihodnji gledališki sezoni: URŠKA ALIČ FLAJNIK

Avtor: Tadeja Pungerčar

Vodilo prihodnje sezone Špas teatra bo "Bodimo celo leto dobre volje."


 

 

 

Pri portalu SiGledal smo se odločili povprašati gledališča, da nam sama ovrednotijo izteklo sezono in hkrati povedo načrte za prihajajočo.

 

Pogovor z Urško Alič Flajnik, predstojnico kulturnega društva Špas teater

Pravkar ste v Špas teatru zaključili še eno sezono. Ali bi lahko rekli, da je bila ta uspešna ali ne? Po čem pa pravzaprav merite uspeh sezone? So to prodane karte, gostovanja, novi gledalci, odprte tematike? 

Letošnja sezona je bila ena najuspešnejših v 11-tih letih delovanja Špas teatra. V septembru smo prejeli status SUPERBRAND 2008, ki ga podeljujejo najbolj opaznim in kvalitetnim blagovnim znamkam v Sloveniji. Imeli smo dve novi premieri, svetovno uspešnico Hrup za odrom, ki je naletela na odličen odziv publike, druga premiera pa je bila težko pričakovana komedija Ženske&moški.com. Po izrednem uspehu prvih dveh delov 5žensk.com in 5moških.com, tudi zadnji del trilogije o žensko moških odnosih podira rekorde gledanosti. Pri obeh predstavah imamo zopet zvezdniško ekipo, na kar smo zelo ponosni. V sezoni smo organizirali tudi poslovilno turnejo predstave 5moških.com, ki je doživela epilog v popolnoma razprodani veliki dvorani Hale Tivoli. Predstavo si je ogledalo 191.000 obiskovalcev, kar je rekord v slovenski gledališki ali filmski produkciji. Zabeležili smo tudi 1.000.000 obiskovalca Špas teatra. Tudi to je pokazatelj, da je Špas teater vodilno gledališče v Sloveniji po priljubljenosti. Že nekaj let zapored smo najbolj obiskano gledališče v Sloveniji. Izdali smo tudi svojo brezplačno revijo Špas exkluziv v 35.000 nakladi. Je prva tovrstna revija, ki jo je izdalo gledališče. Zanimanje zanjo je bilo zelo veliko, vsi izvodi so pošli, razmišljamo tudi o ponatisu.

Imamo tudi tri abonmaje, v katerih si lahko obiskovalci ogledajo 8 komedij iz različnih slovenskih gledališč. Tako na našem odru gostimo praktično vse gledališke hiše. Zanimanje za abomaje je izredno, saj so vsi trije popolnoma razpodani. Špas teater gostuje širom po Sloveniji, predstave igramo tudi v Cankarejevem domu in Hali Tivoli. 


Glede na to, da vaše gledališče ni repertoarno, na kakšen način izbirate uprizorjene predstave? Na kaj se osredotočate? So to umetniki, s katerimi sodelujete, aktualna dogajanja doma in po svetu, ali kaj drugega?  

Preberem zelo veliko tekstov, ki jih dobim od v roke od gledališčnikov, ki bi želeli sodelovati z nami, o predstavah se informiram tudi po internetu. Načeloma pripravimo eno premiero na sezono, saj so finančni vložki v nastanek predstav zelo visoki. Seveda želimo slediti aktualnim temam, trenutni popularnosti nekaterih igralcev in ostati v trendu. Predvsem pa repertoar sestavljam tudi tako, da na program uvrstim odlično "gledališko" komedijo, ker želim ustvarjati ravnovesje med gledališčem in predstavami, ki so tisti trenutek nekoliko bolj zanimive za publiko. Zato so na našem repertoarju komedije Hrup za odrom, Bil je škrjanec, Mišolovka, Burka o jezičnem dohtarju in druge. Veseli me, da so ljubitelji našega gledališča zadovoljni z mojim izborom in radi zahajajo v Špas teater.

 

 

Ali lahko malo bolj natančno opišete načrte za prihodnjo sezono? Predstave, s katerimi boste nadaljevali?

Rdeča nit predstav Špas teatra je predvsem smeh, zabava, sproščenost. To so bistvene zadeve, s katerimi razveseljujemo obiskovalce po Sloveniji. Trenutna situacija ni nič kaj pozitivna in je ne želim plasirati na odru, tudi če je duhovito obarvana. Na slovenske odre prihaja znan televizijski lik Zmago Batina. V drugi polovici sezone pa bomo verjetno pripravili še eno komedijo, vendar se še nisem dokončno odločila, katera bo. Poleg naše nove predstave bomo seveda še vedno igrali uspešnice preteklih sezon. V Kulturnem domu Mengeš, kjer imamo matični oder, pa bomo v goste povabili tudi druga slovenska gledališča s svojimi uspešnicami. Program predstav bo pester in prepričana sem, da bo vsakdo našel nekaj zase. Vodilo prihodnje sezone je "Bodimo celo leto dobre volje".

Kakšen je po vašem mnenju trenutno trend obiskovanosti teatra v Sloveniji? Se obiskovanost veča, manjša? Se publika spreminja? Ste z njo zadovoljni? 

Glede na obiskanost gledališča izpred dvanajstih let, se je ta močno dvignila. Tudi bonton v gledališču se je močno izboljšal. Obiskovalci so postali izbirčni, na tržišču je veliko predstav in imajo možnost izbire. Konkurenca je močna, vsi se borimo za obiskanost in v Špas teatru smo veseli, ker publika najraje zahaja k nam.

Letno prodamo cca 150.000 ali več vstopnic, kar je 40.000 ali 50.000 več kot prvo institucionalno gledališče. Predvsem je važno, da znotraj žanra delaš kvalitvetno in profesionalno. Tako delovanje ljudje nagradijo z obiskom v tvojem gledališču. Tudi v prihodnje se bomo trudili, da bomo naše delovanje usmerili vso energijo in bomo tako dobri kot v preteklosti. Naše predstave so namenjene zadovoljnim obiskovalcem, saj smo finančno popoloma odvisni od prodaje vstopnic, ker ne prejemamo nobenih dotacij ali sponzorskih sredstev.

 

Povezave: www.spasteater.si

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/o-pretekli-in-prihodnji-gledaliski-sezoni-urska-alic-flajnik