Gostovanje Janelle Reinelt

Avtor: AGRFT

V dneh med 17. in 19. majem gostuje na Oddelku za dramaturgijo in scenske umetnosti UL AGRFT ena vodilnih in najbolj cenjenih raziskovalk sodobnega gledališča in scenskih umetnosti profesorica Janelle Reinelt (University of Warwick).


Janelle Reinelt / foto Maria Estrada Fuentes

Lani je za svoje življenjsko delo prejela nagrado ameriškega združenja American Society for Theatre Research. Profesorica Reinelt je so-urednica knjižne zbirke Studies in International Performance (ki izhaja pri založbi Palgrave Macmillan) in nekdanja urednica osrednje ameriške znanstvene revije Theatre Journal. Bila je tudi predsednica vodilne mednarodne organizacije za gledališke raziskave International Federation for Theatre Research. Osrednja področja njenih raziskav so sodobne scenske umetnosti in teorija performansa, s poudarkom na povezavah med gledališčem, politiko in kulturo. V zadnjem času se je posvetila predvsem raziskovanju javnih dogodkov kot uprizoritev in preučevanju sodobnega britanskega gledališča. O tem bo predavala tudi na UL AGRFT:

v torek, 17. maja ob 12. uri: Re-Thinking the Relation between the Performance and the Public Sphere

v sredo, 18. maja ob 10. uri: The Poetics of Public Events-Art out of Actuality

ob 12. uri: David Edgar's Pentecost and the ECE

v četrtek, 19. maja ob 11. uri: Public Performances on Global Stages: A Research Agenda

Janelle Reinelt je avtorica monografij After Brecht: British Epic Theatre (1994) in urednica Critical Theory and Performance (z Josephom Roachom, 1992 in 2007), The Performance of Power: Theatrical Discourse and Politics (s Sue-Ellen Case, 1991), The Cambridge Companion to Modern British Women Playwrights (z Elaine Aston, 2000), Crucibles of Crisis: Performing Social Change (2000) in Gender in Cultural Performances (2005). V slovenščini je pri Knjižnici MGL izšla njena knjiga Javno uprizarjanje: eseji o gledališču našega časa (2006). V Ljubljano prihaja tik pred izidom svoje zadnje knjige The Political Theatre of David Edgar: Negotiation and Retrieval, ki jo je napisala skupaj s političnim filozofom Geraldom Hewittom in bo prihodnji mesec izšla pri Cambridge University Press.

Vsa predavanja bodo potekala v predavalnici 71 na UL AGRFT (Nazorjeva 3).

Vljudno vabljeni!

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gostovanje-janelle-reinelt