Na Dramskem odru za mlade nova igra Dragice Potočnjak

Avtor: STA

Na Dramskem odru za mlade bodo kot zadnjo v sezoni premierno uprizorili predstavo Prov hudo avtorice Dragice Potočnjak. Režijo je prevzel Andrej Jus, ki se je skupaj s Kim Komljanec spoprijel tudi z dramaturgijo. Kot je povedal, s predstavo ne želi ničesar sporočati, preprosto so izbrali pot, kot bi si jo izbrala glavna junakinja.


Foto Ajda Primožič

Izbrali so pot, ki bi si jo glavna junakinja izbrala v svetu, ki ga pozna, v svetu realizma, ki je pomešan z njeno domišljijo, je povedal Jus na včerajšnji novinarski konferenci. Skupaj s Potočnjakovo sta sicer potem, ko je dobil besedilo, še veliko stari pregnetla. Sam je predstavi dodal domišljijski moment, ki ga besedilo posredno narekuje, čeprav se trudi biti realistično.

Igralka Ana Hribar, ki v predstavi upodobi glavno junakinjo Julijo, je, kot je povedala, veliko časa posvetila predvsem temu, kako naj odigra 11-letnico, ne da bi pri tem zapadla v klišeje ali karikiranje. Da bi se temu izognila, je skušala ponovno najti otroka v sebi.

V predstavi kot gostja v vlogi Julči nastopa Marijana Brecelj. Upodobi potepuhinjo, ki odigra pomembno vlogo v življenju glavne junakinje. Kot je povedala, odigra nekoga, ki ima še vedno otroka v sebi, zato se glavni junakinji, 11-letnici, lahko približa.

Hudo je, če si star 11 let, še huje, če si punca in so tvoji starši ločeni in hočeš živet z mamo, ampak moraš z očetom in z njegovo "tanovo" in z njunim tečnim "tamalim", pa čeprav je tvoj polbrat. Potem uporabiš star trik in mami rečeš, da si pri očetu, očetu pa, da si pri mami in greš po svoje. Še dobro, da srečaš potepuhinjo in duhovitega fanta, ki ti je všeč, ker bi se sicer stvari lahko končale dosti huje, so o predstavi zapisali v Lutkovnem gledališču Ljubljana, pod okriljem katerega Dramski oder za mlade deluje.

Predstava je po besedah umetniške vodje Dramskega odra za mlade Jere Ivanc namenjena otrokom od devetega ali desetega leta starosti naprej. To je starostna skupina, ki je sicer v slovenskem gledališkem prostoru slabo pokrita. Kot je še povedala, je v gledališkem listu prvič objavljeno celotno besedilo igre, bo pa to odslej stalna praksa za krstno uprizorjena slovenska besedila.

V predstavi nastopajo še Jernej Kuntner, Matevž Müller in Alenka Tetičkovič. Scenografinja in kostumografinja je Jasna Vastl, za glasbo je poskrbel Branko Rožman, gib je imel na skrbi Gabriel Cosmin Agavriloaei. Premiera bo v četrtek, 12. maja, ob 19. uri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-dramskem-odru-za-mlade-nova-igra-dragice-potocnjak