Opera Romeo in Julija po stotih letih spet v Sloveniji

Avtor: STA

Opera Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek premierno uprizorila Gounodovo opero Romeo in Julija v režiji Damirja Zlatarja Freyja. Opero so na Slovenskem doslej uprizorili le enkrat, in še to pred stotimi leti, na mariborskem odru pa bo po napovedih zaživela v vsem sijaju in ekspresivnosti, ki ju premore sodobno glasbeno gledališče.



Opero je po literarni predlogi vsem dobro znane tragedije angleškega dramatika Williama Shakespeara napisal francoski mojster lirične opere Charles-Francois Gounod. Na Slovenskem so jo doslej uprizorili le v Deželnem gledališču v Ljubljani leta 1907.

Umetniški vodja mariborske opere Janko Kastelic je to delo izbral za zadnjo premiero v tej sezoni, ker je to "preprosto železni repertoar" velikih opernih hiš po svetu. Ker gre za zgodbo o dveh mladih zaljubljencih, je za pevce izbral mlade in mariborskemu občinstvu manj znane umetnike. V naslovnih vlogah bodo nastopili Lana Kos in Irma Mihelič kot Julija ter Peter Balczo in Eric Fennell kot Romeo.

Režijo je zaupal "staremu mačku" Damirju Zlatarju Freyju, ki ima za sabo že številne avtorske projekte in predstave v gledališčih na območju nekdanje Jugoslavije in v Italiji. Med drugim je v Ljubljani ustanovil lastno gledališče Koreodrama, v Umagu pa mednarodni festival komornega gledališča Zlati lev.

Veliko je delal tudi že v SNG Maribor, ki je bil, kot je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil Frey, nekakšna odskočna deska za njegovo kariero v regiji. "Zelo sem vesel, da mi je v tej hiši omogočeno tudi srečanje z opero," je dejal. Pojasnil je, da šele zdaj razume, zakaj je opera Romeo in Julija tako redko uprizorjena. "To je namreč izjemno težka opera, v vseh pogledih, saj je ogromno zapletenih prizorov, tako za nastopajoče kot režiserja," je povedal.

Med nastopajočimi bodo še Slavko Sekulić, Jaki Jurgec, Andreja Zakonjšek Krt, Emil Baronik, Dušan Topolovec, Svetlana Čursina, Marko Mandir, Klemen Gorenšek, Sebastijan Čelofiga in Tomaž Planinc ter zbor in simfonični orkester Opere SNG Maribor pod vodstvom mladega dirigenta iz Francije Benjamina Pionnierja.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/opera-romeo-in-julija-po-stotih-letih-spet-v-sloveniji