Buljanovemu Kiklopu na reškem festivalu nagrada za najboljšo predstavo

Avtor: STA

Koprodukcijska predstava Kiklop v režiji Ivice Buljana je na Festivalu malih odrov na Reki prejela veliko nagrado Veljko Maričić za najboljšo predstavo. Evripidova satirska igra temelji na epizodi iz devetega speva Homerjeve Odiseje. Predstava, ki je na meji med komedijo in tragedijo, vsebinsko temelji na potenciranju moralnih slabosti posameznika.


foto Jasenko Rasol

Predstavi Kiklop, ki je nastala v koprodukciji ljubljanskega Mini teatra, gledališča Scena Gorica in zagrebškega Teatra ITD, je nagrado prisodila tričlanska žirija, ki so jo sestavljali igralka Zoja Odak, igralec Voja Brajović in teatrolog Darko Gašparović, so sporočili iz Mini teatra.

Na 18. mednarodnem gledališkem festivalu malih odrov, ki se je sklenil v nedeljo, so podelili še druge nagrade. Nagrado Anđelko Štimac za najboljšo režijo je prejel Viktor Bodo za režijo predstave Metalec kocke v produkciji Sputnik Shipping Company iz Budimpešte. Igralsko nagrado Veljko Maričić sta dobila Nikola Ristanovski za vlogo Leonea v Gospoda Glembajevi (Atelje 212 iz Beograda) in Mirjana Karanović za vlogo Mirjane v predstavi Drama o Mirjani in tistih okrog nje (Jugoslovansko dramsko pozorište iz Beograda).

Za najboljši mladi igralki sta bili proglašeni Jelena Lopatić (Življenje dvornega norčka, HNK I. pl. Zajca & HKD Teatar Rijeka) in Jelena Petrović (Drama o Mirjani in tistih okrog nje). Za najboljšo epizodno vlogo so bili nagrajeni Svetozar Cvetković (Gospoda Glembajevi) ter igralki Edita Karađole (Življenje dvornega norčka) in Branka Petrić (Drama o Mirjani in tistih okrog nje).

Festivalsko občinstvo je nagrado Dalibor Foretić namenilo predstavi Odisej londonskega gledališča Theatre ad Infinitum v režiji Nira Paldija, v kateri igra George Mann.

Predstava Kiklop je bila premierno uprizorjena v Veliki Gorici na Hrvaškem, slovensko premiero pa je doživela 26. februarja v ljubljanskih Španskih borcih. Glasbo za predstavo je spisala reška rock skupina Let 3, ki v njej tudi nastopa.

Pod vodstvom mladega igralca Marka Cindrića, izkušenega Frana Maškovića ter energičnega člana skupine Let 3 Zorana Prodanovića Prlje v predstavi sodelujejo mladi igralci in plesalci ter študentje Akademije dramskih umetnosti v Zagrebu. Za dramaturgijo in priredbo besedila je poskrbel Goran Ferčec, kostume je oblikovala Ana Savić Gecan, sceno Ivan Fijolić.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/buljanovemu-kiklopu-na-re%C5%A1kem-festivalu-nagrada-za-najbolj%C5%A1o-predstavo