Zavod Muzeum v maju s premiero in gostovanjema iz Italije

Avtor: STA

V kulturnem domu Španski borci bo 10. maja premiera predstave 33 obratov v zasnovi in koreografiji Sanje Nešković Peršin, ki je nastala v produkciji zavod Muzeum, za maj pa v Muzeumu v sklopu mednarodnega projekta Fokus na znanosti in umetnosti v uprizoritvenih umetnostih napovedujejo tudi gostovanje dveh gledaliških skupin iz Italije.Kot je na petkovi novinarski konferenci povedala Barbara Novakovič Kolenc, v predstavi 33 obratov Sanja Nešković Peršin sodeluje s tremi klasičnimi baletnimi plesalkami - Ano Klašnja, Aleno Medich in Tjašo Kmetec. Izhodišče za predstavo so odlomki iz baletov Umirajoči labod, ki ga je koreograf Mikhail Fokine ustvaril za balerino Ano Pavlovo, Giselle koreografa Mariusa Petipaja in Modra ptica iz Trnjulčice, prav tako delo Petipaja.

Glasba je po beseda dramaturginje predstave Jane Pavlič razen za Umirajočega laboda predelana oziroma gre za avtorsko glasbo Saše Kalana, ki pa se je zgledoval pri originalnih glasbenih predlogah za omenjena baleta. Predstava je nastala v koprodukciji z mariborskim MMC Kibla in festivalom Ex-Ponto 2011.

Za jesen pa napovedujejo premiero plesnega sola z delovnim naslovom Schrödingerjevi čevlji v zasnovi in koreografiji Milana Tomašika, ki nastaja v produkciji Plesnega teatra Ljubljana in zavoda Muzeum. Predstava se po besedah dramaturga Sama Gosariča vrti okrog vprašanja plesnega telesa in ritma. Na eni strani je telesni ritem, na drugi ritem glasbe, eno od vsebinskih izhodišč pa je navezava na baročno glasbo.

Projekt bo premierno uprizorjen 22. septembra v sklopu festivala Ex-Ponto, prav tako v septembru bo predstava gostovala na Slovaškem, oktobra pa bo na vrsti belgijska premiera v STUK Kunstcentrum Louven.

V sklopu platforme ŠIFT Teater in v organizaciji Muzeuma bodo med 15. in 17. majem v Ljubljani potekale tudi prireditve druge faze mednarodnega projekta Fokus na umetnosti in znanosti v uprizoritvenih umetnostih. Slednji je po besedah Novakovič Kolenčeve v sklepni fazi in se bo zaključil 1. julija. Tako se bo 15. maja v Stari mestni elektrarni predstavila italijanska skupina Muta imago z delom v nastajanju Premik # rdeči bes. Rdeči bes je prvi realiziran del večjega projekta, ki se imenuje Premik in ki se bo zaključil novembra 2012.

Sledila bo predstavitev knjige "Prometej - Focus on Art and Science in the Performing Arts", ki bo 16. maja v atriju ZRC SAZU. Knjigo, ki povzema izkušnje umetnikov, sodelujočih v projektu Fokus na znanosti in umetnosti v uprizoritvenih umetnostih, sta uredila Pietro Gagliano in Paolo Ruffini.

V sklopu spremljevalnega programa projekta bo v Ljubljani 17. maja v Stari mesti elektrarni gostoval še Masque teatro s predstavo Zgolj intonacija. Zgolj intonacija predstavlja dolgo raziskovanje Franza Kafke, gledališka skupina Masque jo je izvedla v okviru teoretične sheme Gillesa Deleuza.

Predstavili so tudi Evropsko zbirno knjižnico umetniških uprizoritev (The Europen Collected Library af Artistic Performance - ECLAP). Program, ki ga finančno podpira Evropska unija, vzpostavlja omrežje pomembnih evropskih ustanov za uprizoritvene umetnosti in arhivov ter njihove zbirke objavlja na Europeani. V njem sodelujejo partnerji iz 13 držav. Za Slovenijo podatke, in sicer od leta 1945 do danes, zbira zavod Muzeum.

V sklopu projekta potekajo tudi delavnice. Prva v letošnjem letu bo pod naslovom Digitalne uprizoritvene umetnosti za novo tisočletje junija v Bruslju.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zavod-muzeum-v-maju-s-premiero-in-gostovanjema-iz-italije