V Zagrebu premierno drama Gospoda Glembajevi v Tauferjevi režiji

Avtor: STA

V Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu so v petek, 6. maja 2011 premierno uprizorili dramo Miroslava Krleže Gospoda Glembajevi v režiji Vita Tauferja. Taufer se je odločil za integralno različico Krleževe drame, zato so lahko gledalci pričakovali približno tri ure dolgo predstavo.



Taufer se je odločil, da so igralci odigrali tudi vse Krleževe dialoge, ki jih je spisal v nemščini, kar pomeni, da je predstava umeščena v določene zgodovinske okvire. Drama govori o vzponu in padcu bogate bankirske družine, v kateri je Krleža brezkompromisno obračunal z lažnim sijajem, bogastvom in vsem slepilom, ki ga prinašajo denar in domnevni družbeni uspeh.

Gospoda Glembajevi so edini hrvaški dramski tekst, ki je na repertoarju vseh južnoslovanskih držav, piše Jutranji list. Poudarja, da so Glembajevi izziv tako za zagrebške kot za beograjske in ljubljanske igralce.

Glembajeve so letos začeli igrati tudi v beograjskem gledališču Atelje 212, ki pa na Hrvaškem ni doživela posebnih ovacij, temveč zgolj zmerne kritike. Jutarnji list se sprašuje, ali bo Tauferjeva različica presegla beograjsko.

V predstavi so nastopili igralci zagrebškega HNK, najbolj priljubljeno vlogo baronese Castelli-Glembay pa bo zaigrala Alma Prica.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-zagrebu-premierno-drama-gospoda-glembajevi-v-tauferjevi-re%C5%BEiji