Prva podelitev tantadruja, primorske gledališke nagrade

Avtor: SSG Trst, SNG NG, GK

SSG Trst, SNG Nova Gorica in Gledališče Koper, tri poklicna gledališča in središča kulturnega življenja Primorcev v Sloveniji in Italiji, bodo prihodnji teden prvič podelila primorsko gledališko nagrado tantadruj.


Primož Bebler, Katja Pegan, Ira Ratej / foto Zdravko Primožič/FPA

Podeljena bo 12. maja letos ob 20.30 na odru Slovenskega stalnega gledališča v Trstu, ko bosta neodvisni žiriji razglasili nagrajenca za življenjsko delo ter igralca in gledališki dosežek sezone. Vodstva treh gledaliških hiš se zavzemajo za skupen primorski gledališki prostor in utrjujejo njegov pomen.

Pobudo za gledališko nagrado Primorske tantadruj so umetniški vodje treh gledališč Primož Bebler v SSG Trst, Ira Ratej v SNG Nova Gorica in Katja Pegan, direktorica in umetniški vodja Gledališča Koper, sprožili ob koncu lanskega leta. Rojena v Kosmačevem letu, nosi ime junaka njegove istoimenske novele, ki razpira vprašanja o svobodi in sreči. Z nagrado Tantadruj želijo primorska gledališča počastiti ustvarjalce sodobnega primorskega gledališča in njihove dosežke.

O treh strokovnih nagradah tantadruj, nagradi za življenjsko delo ter nagradah za najboljšo igralsko stvaritev in najboljšo uprizoritev iztekle sezone, odločata dve neodvisni tričlanski žiriji. Žirija, ki jo letos sestavljajo Matej Bogataj, Marko Sosič in Mojca Kranjc, ocenjuje premierne uprizoritve, ki so jih za nagrado predlagala gledališča. Med predlogi gledališč in po lastni presoji bo prvega dobitnika tantadruja za življenjsko delo izbrala žirija v sestavi Boris Cavazza, Zdenka Lovec in Minu Kjuder.

Priznanje bo prvič podeljeno prihodnji četrtek, 12. maja 2011, na odru najstarejšega primorskega poklicnega gledališča v Trstu, ob uprizoritvi Zlatega zmaja (R. Schimmelpfennig, ansambel SSG, režija Januzs Kica), v prihodnje pa se bo podelitev selila. 

Umetniški vodje Ira Ratej, Primož Bebler in Katja Pegan poudarjajo, da gledališče na Primorskem ohranja in krepi svoj pomen. Povezovanje ob nagradi tantadruj si bodo tri primorske gledališke hiše prizadevale nadaljevati z novimi pobudami in prispevki k oblikovanju skupnega primorskega gledališkega prostora, v katerem bodo nagovarjala skupno občinstvo in obenem ohranjala svoj individualni značaj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prva-podelitev-tantadruja-primorske-gledali%C5%A1ke-nagrade