Vnovično snovanje radikalne prihodnosti

Avtor: Tadeja Pungerčar / SiGledal

Tako kot večina kulturnih zavodov v tem času, so tudi pri zavodu Maska predstavili svoje dosedanje delo ter napovedali nekaj zanimivih projektov, ki jih čakajo v prihodnjih mesecih.

Tako kot večina kulturnih zavodov v tem času, so tudi pri zavodu Maska predstavili svoje dosedanje delo ter napovedali nekaj zanimivih projektov, ki jih čakajo v prihodnjih mesecih.

V letošnjem letu imajo pri Maski za sabo že zelo pester založniško, produkcijsko in izobraževalni program, s katerim niso žanjali uspehe le doma, pač pa tudi v tujini.

Predstavili so zadnjo številko Maske - časopisa za scenske umetnosti z naslovom "Vnovično snovanje radikalne prihodnosti", v kateri so se ravno tako kot v prejšnji številki, ki je izšla pod naslovom "Strategija proti zankam nadzora - Nekaj ljudi in trenutkov taktične resničnosti" posvečali strategijam in vizijam umetniškega delovanja v zaostrenih družbenih pogojih.

Tudi ostali letošnji založniški program zavoda je zelo pester in zanimiv. V zbirki Transformacije, ki pokriva polje sodobnih refleksij scenskih umetnosti, je letos izšla knjiga Alda Milohnića Teorije sodobnega gledališča in performensa. Pred kratkim pa v Mediakcijah, ki predstavljajo družbeno- kritično naravnane poglede, še prevod knjige ameriškega sociologa in teoretika Mikea Davisa Budov voz. Kratka zgodovina avtomobila bombe.

V sklopu izobraževalnih dejavnosti  je pod naslovom Sedanjost, spomin zgodovina potekal letos že osmi Seminar sodobnih scenskih umetnosti. Na seminarju, ki ga Maska prireja v sodelovanju s Cankarjevim domom so predavali ugledni gostje kot so Alan Read, Societe Realiste, Goran Sergej Pristaš in Aldo Milohnič. Maska je sodelovala tudi s Plesnim teatrom Ljubljana, kjer je bila pred kratkim izvedena predstava Sama Gosariča z naslovom Komad za Matjaža Hanžka. Predstava je produkt programa Dramaturije plesa, raziskovalne in izobraževalne dejavnosti, v kateri domači in mednarodni strokovnjaki dramaturško svetujejo mlajšim ustvarjalcem sodobnega plesa.

Pri Maski so v pričakovanju njihovega osrednjega letošnjega dogodka Šoking gala šov, ki bo potekal v Ljubljani med 21. in 28. Oktobrom 2009, posvečen  pa bo 40. obletnici pojava skupine Pupilija Ferkeverk. Organizatorji želijo opozoriti na delo skupine in ga postaviti v širši kulturni in umetniški domači ter mednarodni kontekst. Dogodek, ki ga prirejajo v sodelovanju s številnimi ustanovami (pri Maski ves čas poudarjajo pomembnost interdisciplinarnega delovanja), bo potekal na različnih lokacijah. V Mestnem muzeju in galeriji Ljubljana, Slovenskem gledališkem muzeju, Stari mestni elektrarni. 

POVEZAVE: www.maska.si


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vnovi%C4%8Dno-snovanje-radikalne-prihodnosti