Danes na Exodosu: Supergabriela

Avtor: Festival Exodos

EXODOS 17 (fokus: Balkanska plesna platforma) - Serial Paradise Company, Gabriela Tudor Foundation/Cosmin Manolescu: Supergabriela, produkcija: Serial Paradise Company/Gabriela Tudor Foundation.


foto Serial Paradise Company/Gabriela Tudor Foundation

Kdaj: sobota, 23. april 2011 ob 22:30
Kje: Španski borci

Bilo je vznemirljivo, lepo in čudno. Pri vsem dimu in glasbi v kombinaciji z umirjenostjo in obupom je bilo, kot bi se znašel v neke vrste surrealističnem zloveščem nočnem klubu – vicah. (...) Duet raziskuje prvobitna čustvena stanja hrepenenja, ločitve, strahu in pohote; solo pa se je osredotočil izključno na izgubo in osamo. Vendar se vsi koščki sestavijo v nekakšno nelogično podzavestno povezavo. (...) Supergabriela je na neki način dogodek. Je lepo, ganljivo in vznemirljivo delo, pri katerem je točen pomen vedno samo malce izven tvojega dosega.
(Andy Horwitz/Supergabriela na PS122/CultureBot, november 2010)


Supergabriela je »vznemirljiv, lep in čuden« večer, sestavljen iz dveh delov: dreams.land (duet iz leta 2007) in superGabriela (novi solo). Ta dvodelni plesni večer, ki je hkrati seksi, presenetljiv in poln mračnega humorja, raziskuje izraze ljubezni in izgube, občutljivejšega zaznavanja in iluzije vsakodnevnega življenja. Manolescu nadaljuje svoje raziskovanje in željo poglobiti odnos med nastopajočimi in občinstvom. Nastala vez se prenese v superGabrielo, ko Cosmin odpleše čustven in intimen solo, ki izraža zelo osebno zgodbo o izgubljeni ljubezni.

Predstava je posvečena Gabrieli Tudor, Cosminovi menedžerki in ženi, ki je svoje delo opravljala s strastjo in predanostjo ter postavila veliko mejnikov v svetu romunske sodobne umetnosti.


foto Serial Paradise Company/Gabriela Tudor Foundation

Cosmin Manolescu je koreograf, izvajalec in kulturni manager iz Bukarešte v Romuniji. Je izvršni direktor fundacije Gabriela Tudor Foundation in umetniški vodja skupine Serial Paradise Company. Svoje umetniško delo je uspešno predstavil na mednarodnih festivalih in prizoriščih (Amsterdam, Barcelona, Bejrut, Bremen, Bukarešta, Dublin, Firence, Liverpool, Lyon, New York, San Diego, Pariz, Porto, Rim itd.). Prejel je več nagrad in štipendij, na primer nagrado Sorosovega centra za sodobno umetnost za razvoj sodobnega plesa v Romuniji (1998), štipendijo CEC Artlink (2002) in nagrado SACD Nouveau Talent Choregraphie (Pariz, 2005). Manolescu je soustanovitelj in soorganizator Balkanske plesne platforme ter izvršni direktor romunske mreže ArtistNe(s)t, ki jo je Gabriela Tudor ustanovila leta 2006.

dreams.land; zasnova, režija: Cosmin Manolescu
koreografija: Cosmin Manolescu v sodelovanju z nastopajočima
nastopata: Camille Mutel in Litsa Kiousi
zunanji pogled: Gabriela Tudor
glasbeni izsečki: Nick Cave, Arvo Part, Ana Piuariu
svetlobno oblikovanje: Lutz Deppe mora bit nova vrsta
superGabriela; ideja, izvedba: Cosmin Manolescu
glasba: Nouvelle Vague, Mondial  mora bit nova vrsta
produkcija: Serial Paradise Company/Gabriela Tudor Foundation
finančna podpora: Sibiu & Luksemburg in Grande Region - evropska prestolnica kulture 2007, center Centre de Creation Choregraphique Luxemburgeoise - 3 CL, Nacionalni kulturni sklad, Nacionalni plesni center v Bukarešti

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-exodosu-supergabriela