Danes na Exodosu: Zdaj sem /skoraj 6/

Avtor: Festival Exodos

EXODOS 17 (fokus: Balkanska plesna platforma) - EMANAT, Ferlin/Matija Ferlin: Zdaj sem /skoraj 6/, produkcija Zavod EMANAT (Ljubljana, SI), Ferlin (Pulj, HR), koprodukcija: Chez Buswick, (New York, US); Zavod Bunker (Ljubljana, SI).


SaD SaM / almost 6 / foto Nada Žgank

Kdaj: sobota, 23. april 2011 ob 18. uri
Kje: Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana

Performer brez virtuoznosti, ki jo v enem od aksiomov svojega ustvarjanja prav tako eliminira, učinkovito uprizarja otroške norčije. A te nikakor niso naivne, ampak zaradi posnemanja vzorcev iz sveta odraslih dobivajo srhljivo noto. In točno tu se predstava venomer giblje – med norčavostjo in srhljivostjo, za katerima se kaže zavest o odločilnih postopkih oblikovanja osebnosti v ranem otroštvu, tako podrobno tematiziranih v psihoanalitičnih diskurzih.
(Lea & Pia/Radio Študent, 3-2-09)


V solu želi Matija Ferlin raziskati otroški um, ki ga ne pogojuje nič, niti lastni obstoj. V procesu odraščanja zavest trči ob družbene norme in omejitve, ki jih občuti kot zatiranje in teror. Vsi fiktivni liki iz otroštva postanejo sovražniki. Dejstvo, da moramo odrasti, pa vodi v nepopolnost, ki dela naša življenja in načine preživetja svojske in posebne. Zdaj sem /skoraj 6/ (orig. Sad sam /skoro 6/) je tretji del solističnega niza, ki ga je začel Zdaj sem (Sad sam; Now I Am) januarja 2004 v Amsterdamu.

Matija Ferlin je plesalec in koreograf, ki je študij koreografije in plesa zaključil na SNDO v Amsterdamu. Poleg sodelovanja s številnimi avtorji (Maja Delak, Ivica Buljan, Ame Henderson, Sasha Waltz, Keren Levi, Martin Bulter, David Zambrano, Mauricio Ferlin) ustvarja tudi lastne predstave, kratke filme in razstave, s katerimi gostuje po Evropi in Severni Ameriki. Trenutno živi in dela v Pulju na Hrvaškem. V letu 2010 je prejel nagrado hrvaškega gledališča za koreografijo predstave Nastop (Nastup), zmagovalno plesno predstavo v letu 2010 na Hrvaškem v kategoriji sodobni ples.


foto Nada Žgank

nastopa: Matija Ferlin
dramaturgija: Katja Praznik
svetlobno oblikovanje: Urška Vohar
scenografija: Artikl, Silvio Živković
kostumi: Artikl
sodelujoči: Alexandar Nussbaumer, Mauricio Ferlin, Maja Celija, Maja Delak
usklajevanje produkcije: Sabina Potočki
produkcija: Zavod EMANAT, Ljubljana, SI; Ferlin, Pulj, HR
koprodukcija: Chez Buswick, New York, US; Zavod Bunker, Ljubljana, SI
finančna podpora: Istrska županija, Ministrstvo za kulturo RS
pomoč: Tanzquartier Wien, KulturKontakt Austria (program za gostujoče umetnike)


Povezave:

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-exodosu-zdaj-sem-skoraj-6