Danes na Exodosu: S temi telesi smo šli, kolikor se je dalo daleč

Avtor: Festival Exodos

EXODOS 17 (fokus: Balkanska plesna platfoma) - Paul Dunca: S temi telesi smo šli, kolikor se je dalo daleč, produkcija Paul Dunca.


foto Arhiv Paul Dunca

Kdaj: sobota, 23. april 2011 ob 16:30
Kje: Plesni teater Ljubljana

(…) Trije športniki, ki so postali pevci, se pogovarjajo in razbijajo klišeje o tekmovanjih, športnih dogodkih in svojih zmagovalnih telesih, ki zapeljujejo s popolnostjo in glamurjem, hkrati pa so polna nepopolnosti in železnih ploščic zaradi poškodb. Kaj se skriva za popolnim telesom, h kateremu si prizadevajo celotni narodi? Krajša noga, nevidna kovina, trenutki agonije, prikriti z najlepše zaigranim nasmeškom.
(Mihaela Michailov/Europe Is Moving)


Dr. Poul-Erik Paulev z oddelka za medicinsko fiziologijo Univerze v Kopenhagnu pravi, da očitno nosečnost atletinjam povečuje mišično moč: »Vrhunske atletinje so tik po rojstvu prvega otroka postavile več svetovnih rekordov. Seveda je to sprejemljiv naraven in nenačrtovan dogodek. A v nekaterih državah so atletinje zanosile za 2–3 mesece z namenom, da izboljšajo svoje zmogljivosti takoj po splavu.« Šport vedno škoduje ženski energiji; sliko v časopisu pa si ne zagotoviš s čednostjo, ampak z zmago.


foto Arhiv Paul Dunca

Paul Dunca (1983, Bukarešta, RO) je diplomiral na nemškem Goethe inštitutu in na državni univerzi za gledališče in film I. L. Caragialeja (oddelek za koreografijo). Na U. N. A. T. C. v Bukarešti je študiral dramatiko. Sodeloval je z umetniki, kot so: koreografi Madalina Dan, Eduard Gabia, Maria Baroncea, Alexandra Pirici, Valentina del Piante, Mihaela Dancs, Ana Maria Costea, Iuliana Stoianescu in dramaturg Rui Catalao. Igral je v delih Nekaj izrecnih polaroidov in Bazen (Brez vode) (Some Explicit Polaroids, 2007; Pool (No Water), 2009, avtor Mark Ravenhill, režiserka Miruna Dinu) ter v filmu Scânteia (2009, režiser Hano Hoffer, scenarist Cristian Mungiu). V letu 2008 je vodil tudi oddajo na MTV, v kateri je predstavljal glasbene videospote. Od leta 2005 je Paul član skupine Ofensiva Generozitatii, pobude, ki želi z delom z različnimi skupnostmi pokazati, kako je umetnost pomembna za vse nas.

koreograf, avtor: Paul Dunca
plesalci: Mãdãlina Ghiþescu, Stefan Cosma, Paul Dunca, Eduard Gabia svetlobno oblikovanje: Catalin Nicolescu
producent: Paul Dunca
podpora: Nacionalni plesni center v BukareštiVir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-exodosu-s-temi-telesi-smo-%C5%A1li-kolikor-se-je-dalo-dale%C4%8D