Zaposleni v ljubljanski Drami nasprotujejo razrešitvi Iva Bana

Avtor: STA

Večina zaposlenih v ljubljanski Drami nasprotuje razrešitvi Iva Bana z mesta ravnatelja. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal predsednik sindikata SNG Drama Ljubljana Tone Kuzma, večina meni, da Ban gledališče zelo dobro vodi ter se zgraža nad načinom in razlogi za ravnateljevo razrešitev.


foto arhiv STA

Večina zaposlenih po besedah Kuzme tudi meni, da je pod Banovim vodstvom gledališče uspešno in imajo kvalitetne predstave ter da je klima v Drami pozitivna. Kot je še povedal, kar se "neraziskanega in nedorečenega" pojavlja v medijih, škodi vsem zaposlenim v Drami, česar pa si ne želijo. Da bi nastalo situacijo razčistili, so ministrstvo za kulturo zaprosili, da pošlje predstavnika v Dramo, da se pogovori z zaposlenimi, vendar odziva ni bilo.

V imenu sindikata je podporo Banu kot "kolegu igralcu in direktorju" izrazila igralka Katja Levstik. Kot je dejala, Ban kot igralec pozna proces dela v gledališču. Sezona je bila po njenem prepričanju odlična, dvorane polne, zato, kot je dejala, želijo, da Ban ostane ravnatelj Drame do konca mandata.

Igralec Vojko Zidar je izpostavil, da je Dramo vodilo že nekaj igralcev in vsi na zelo visokem nivoju. Po njegovih besedah člani igralskega ansambla čutijo, če je v direktorski pisarni igralec ali pa človek drugega poklica. Od okrog 100 zaposlenih v Drami Bana po njegovih besedah podpira najmanj 80 odstotkov zaposlenih. Ob tem je izpostavil, da je pri igralcih tako, da ima sicer vsak izrazito svoje mnenje, da pa je enotnost, ki so jo dosegli v podpori Banu, izjemno visoka.

Odvetnica Ana Iglič pa meni, da gre v celotni zadevi predvsem za nesporazum, saj se pri Ivu Banu ni ugotavljalo krivde. Te ni ugotavljal niti svet zavoda niti je niso ugotavljali na ministrstvu. Zato so na ministrico naslovili predlog za sestanek, da se zadeve razčistijo. V kolikor pa ne gre zgolj za nesporazum, gre po njenih besedah za kršitve temeljnih človekovih pravic poštenega odločanja po 22. členu ustave.

V nadaljevanju je izpostavila posamezne kršitve, ki so bile očitane Banu. Glede uporabe službene plačilne kartice po njenih besedah ni šlo za protipravnost. Tudi avtorski honorarji po njenih besedah niso bili izplačani nezakonito. Bili so izplačani v skladu z mnenjem računskega sodišča. Poleg tega je polovico vseh vlog, ki jih je Ban odigral v času svojega mandata, igral, še preden je nastopil funkcijo, Ban pa ima tudi v pogodbi opredeljeno, da lahko poleg direktorske funkcije opravlja svoj osnovni poklic.

Glede oddaje prostorov je izpostavila, da je od leta 2003 SNG Drama Ljubljana vsako leto pošiljala letna poročila na ministrstvo za kulturo, vsako leto je bila opravljena tudi revizija. Na Drami s strani ministrstva niso prejeli opozorila, da bi Ban kršil akt o ustanovitvi.

Dvorana je bila za oddajo Slovenija ima talent prvič oddana brez soglasja in drugič s soglasjem ministrstva. Program Drame zaradi tega, kot je zatrdila Igličeva, ni bil okrnjen. Da oddaja prostorov ni vplivala na program hiše, je prepričan tudi Zidar. Poudaril je, da je imela Drama zaradi oddaje prostorov "dober poslovni izplen" in da je ravnatelj ravnal poslovno, sicer, kot je dejal, ne bi naslednje leto dobil pristanka ministrstva za oddajo dvorane.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zaposleni-v-ljubljanski-drami-nasprotujejo-razre%C5%A1itvi-iva-bana