Danes na Exodosu: On

Avtor: Festival Exodos

EXODOS 17 - Fanny & Alexander/Luigi de Angelis: On, produkcija: Fanny & Alexander.


foto: Enrico Fedrigoli

Kdaj: petek, 22. april 2011 ob 19. uri
Kje: Cankarjev dom

»Ampak, kaj pa glas?« je vprašala.
»Iz trebuha znam govoriti,« je rekel možic. »Zvok svojega glasu lahko usmerim od koderkoli hočem, zato si mislila, da prihaja iz Glave. Tu pa so še druge stvari, s katerimi sem te prevaral.«
F. L. Baum, Čarovnik iz Oza

Kljub trdoti in neusmiljenosti, ki sem jo videl na njegovem obrazu, sem dobil vtis, da gre za moža, na katerega besedo se je mogoče zanesti.
iz govora N. Chamberlaina v spodnjem domu parlamenta 28. septembra 1938

Na velikem platnu na odru se vrti film Čarovnik iz Oza. Pod platnom, sredi odra, je obris majhnega diktatorja-režiserja, ki je obseden s filmom in ga neprestano sinhronizira, pri čemer prevzema vse vloge in sam ustvarja ves zvok: glas, glasbo in zvočne učinke. Komičnost temelji na neizvedljivi nalogi dejansko sinhronizirati vse, kar se dogaja na platnu. Zato je treba izbirati dele in situacije, ki jim posodi glas. Videti je, kot bi diktatorčka-režiserčka "govoril" film. V razvedrilni predstavi režiser vsaki osebi in dogodku v filmu posodi ustrezen glas, pri čemer po eni strani poudarja dogodke, prizore in besede, po drugi strani pa prikaže življenjskost gledaliških postopkov in ritmov.

Predstava je v angleščini, zaradi neokrnjenosti umetniškega prikaza ni podnaslovljena, ampak jo spremlja gledališki list v slovenščini.


foto: Enrico Fedrigoli

Luigi de Angelis je režiser, scenograf, grafični oblikovalec, filmski ustvarjalec, mojster luči in zvoka, igralec. Študiral je gregorijansko petje in klavir. Leta 1992 je s Chiaro Lagani ustanovil FANNY & ALEXANDER, skupino, ki se odlikuje po pestri rabi izraznih sredstev, jezika, tehnologije, glasbil. Ustvarjalno tako ni ozko vezana na gledališče, ampak se širi na področje fotografije, videa, govorečih predmetov, zvokov in besednih iger (anagramov, šarad, ugank). Dela skupine Fanny & Alexander so zato kot živa magma iz tisočerih tokov. Teme skupina išče v otroškem svetu, namiguje na shizoidno otroštvo in njegov prehiter konec. Na obsesivno pozornost skupine kažejo tudi njihovo ime in literarni naslovi, iz katerih prosto izhajajo njihova dela (Nabokov: Ada, Lewis Carroll: Alice), barve, kraji dogajanja in scenografija. Ime Fanny & Alexander je naslov enega zadnjih filmov velikega režiserja Ingmarja Bergmana o dveh mladoletnikih, ki se bosta morala kmalu sprijazniti z nenadnim koncem mladosti.

režija: Luigi de Angelis
v sodelovanju z: Marcom Cavalcolijem
dramaturgija: Chiara Lagani
produkcija: Fanny & Alexander
promocija: Valentina Ciampi, Marco Molduzzi
stiki z mediji: Marco Molduzzi
logistika: Sergio Carioli
administracija: Marco Cavalcoli, Antonietta Sciancalepore
foto: Enrico Fedrigoli

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-exodosu-on