Danes na Exodosu: I-on

Avtor: Festival Exodos

EXODOS 17 (fokus: Balkanska plesna platforma) - Ivo Dimčev: I-on, produkcija: Volksroom, Humarts Foundation.


foto Volksroom, Humarts Foundation

Kdaj: četrtek, 21. april 2011 ob 22:30
Kje: Španski borci

Lani poleti me je g. West prosil, naj ustvarim video posnetka za njegovi adaptivni skulpturi kot primer, kako lahko občinstvo v galerijah uporabi te objekte. Kmalu me je začelo zanimati, kako je mogoče Westove skulpture prilagoditi kontekstu odra, gledališča in koreografije.
(I. D.)
Ni važno, ali je umetnost lepa. Pomembneje je, kaj lahko z njo naredite.
(Franz West)
 
Franz West, avstrijski vizualni umetnik, je ustvaril svojo prvo adaptivno skulpturo* v zgodnjih 70-ih prejšnjega stoletja, kot odziv na dunajski akcionizem. Trdil je, da je skulptura, ki se jo prenaša iz enega razstavnega prostora v drugega, dokončna umetnina šele, ko kdo kaj naredi z njo.
Lani je Iva Dimčeva povabil, naj naredi video o dveh njegovih adaptivnih skulpturah kot vizualni primer, kako lahko v galeriji obiskovalci izkoristijo razstavljene objekte. Kaj hitro se je Ivo ogrel za možnost prilagodtive Westovih skulptur v kontekst odra, gledališča, koreografije. Nastalo je solistično performativno raziskovanje nekaterih od Westovih adaptivnih skulptur kot prvi del projekta X-on.
*prilegajoča skulptura: objekt iz mehkih materialov, ki se lahko prileže predmetom, telesu ali čemur koli že...
 
Ivo Dimčev je bolgarski koreograf in izvajalec. Njegovo delo je ekstremna in barvita mešanica uprizoritvene umetnosti, plesa, gledališča, glasbe, risb in fotografije. Dimčev je avtor več kot 30 predstav in dobitnik številnih mednarodnih nagrad za ples in gledališče. Poleg svojega umetniškega dela je tudi poučeval na gledališki akademiji v Budimpešti (Madžarska), na plesnem konzervatoriju v Antwerpnu (Belgija), v programu DanceWeb na Dunaju itd. Je ustanovitelj in direktor fundacije Humarts v Bolgariji, organizira pa tudi vsakoletno državno tekmovanje v sodobni koreografiji. Oktobra 2009, ko je končal podiplomski študij uprizoritvenih umetnosti na akademiji Dasarts v Amsterdamu, se je Ivo Dimchev preselil v Bruselj, kjer je odprl svoje prizorišče, imenovano Volksroom.

izvedba: Ivo Dimčev v sodelovanju s Franzem Westom Franz West
produkcija: Volksroom, Humarts Foundation


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-exodosu-i-on