Danes na Exodosu: Škrlatna

Avtor: Festival Exodos

EXODOS 17 (fokus: Balkanska plesna platforma) - Sezen Tonguz: Škrlatna, producent: Sezen Tonguz.


foto Vera Rodrigues, Claudia Mateus

Kdaj: četrtek, 21. april 2011 ob 22. uri
Kje: Španski borci

Projekt je nastal iz želje ponovno najti stvari, ki tvorijo del bližnje preteklosti, in hkrati izzvati kritično razmišljanje o konceptih prenašanja, interpretacije in zadrževanja v sodobnem plesu in poustvarjanju. (...) Tako se prenašanje ne odvija samo s podajanjem koreografskega materiala, ampak v osnovi skozi analizo in izmenjavo ustvarjalnega procesa, vključno z velikim številom povezav (prekinjenih in neprekinjenih, vidnih in nevidnih) ter podatkov, ki jih lahko nastopajoči poustvarijo.
(Margarida Bettencourt)

Je ženska ali bitje?
Je dobro ali zlobno bitje?
Koliko je ženske v njej, ali obratno: koliko je živali?
Če bi bila bitje, kako bi se oglašala?
Kaj bi bila njena najljubša hrana?

Predstava Škrlatna temelji na avtorskem delu Composition with Nude and Red portugalske koreografinje Margaride Bettencourt, ki je bila premierno uprizorjeno leta 1993 v programu Culturgest, posvečenem Isadori Duncan. Ustvarjalni proces in fizična praksa izvirnega dela sta bila prevedena v drugo telo in drugačno kompozicijo. Škrlatna je solopredstava o ženski, ki si z jezikom telesa prizadeva razkriti svoj notranji svet. Gre za izvedbo krožnega rituala, v katerem se postavljajo pod vprašaj lastnosti, ki naj bi jih poosebljale ženske, na primer čistost, nedolžnost in plodnost.
Serija dejanj razkriva prehajanje iz enega stanja v drugega, med tem ko se napetost povečuje z navdušujočim raziskovanjem identitete v močni atmosferi.


foto Vera Rodrigues, Claudia Mateus

Sezen Tonguz (Balikesir, TR) živi in dela v Istanbulu in Lizboni. Leta 2003 je diplomirala na Oddelku za okoljski inženiring na Tehnični univerzi v Istanbulu. Od leta 2002 se redno udeležuje plesnih tečajev in delavnic v plesnem studiu ÇATI, kjer se je izpopolnjevala v različnih tehnikah z raznimi plesalci in koreografi. Škrlatno je uprizorila v Lizboni, Istanbulu, Coimbri in Portu. Nastopala je v predstavi Dobri občutki, slabi občutki (Good Feelings Bad Feelings) Vere Mantero.

Njen interdisciplinarni od mesta uprizoritve odvisni projekt Memento na prodaj (Memento For Sale) je bil izbran za program za gostujoče umetnike Forum Dança. Sezen še vedno sodeluje s Seyhan Baysoy na projektu, ki sta ga plesalki kot delo v razvoju uprizorili v programu lokalne selekcije Plesne platforme v Istanbulu. Nedavno je sodelovala z vizualnima umetnikoma Özlem Günyol & Mustafo Kuntom kot plesalka in koreografinja videa Na odru (On the stage) za razstavo Nevidna igra v Istanbulu.

koreografija, ples: Sezen Tonguz
pomoč pri dramaturgiji: Margarida Bettencourt, Ali Moini, Acerina Amador
kostumografija, scenografija: Sezen Tonguz
fotografija: Vera Rodrigues, Claudia Mateus
producent: Sezen Tonguz
podpora: Forum Dança, Portugalska; program za gostujoče umetnike CENTA, Portugalska; ÇATI, Zveza sodobnoplesnih umetnikov, Turčija; Sibel Kutman Oral


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-exodosu-%C5%A1krlatna