Danes na Exodosu: Kost

Avtor: Festival Exodos

EXODOS 17 - Compagnia Virgilio Sieni/Virgilio Sieni: Kost, produkcija: 2005 Compagnia Virgilio Sieni, Tempo Reale.


foto: Laurent Philippe

Kdaj: četrtek 21. april 2011 ob 17:00 in 18:15
Kje: Ljubljanski grad

Dialog med očetom in sinom. Pogovor kretenj in gibov, pogleda in ritma. Skrbno načrtovano potovanje, za katerega se zdi, da gradi pripadnost, v resnici pa vodi v zbeganost.
(V. S.)

Dialog se odvije skozi tri prizore v treh čustvenih okoljih. Na začetku ni drugega kot približevanje, skupno prečkanje meje, uvod v čutenje; roke se zatresejo in mahajo, ko se želijo dotakniti. Sledi spoznavanje simboličnega pomena koraka: sveti figuri se približata ena drugi prek zaporedja ključnih gibov, mikrodogodkov, povezanih z vsem drugim; predmet gre iz roke v roko; vzpostavi se osnovni, a nadvse prefinjeni besednjak. Tretji, zadnji prizor se izrazi kot naravni tok: telesi si sicer izmenjujeta znake prepoznavnosti, a praznina nezadržno napreduje; bitji, iz oči v oči s telesom, središčem neprepoznavnih podrobnosti, se napolnita s svetlobo.
Kost je delo, ki zahteva uprizoritev v negledališkem okolju. Nastopajoča, koreograf in njegov osemdesetletni oče, prikažeta intimen in preoblikovan dialog, sestavljen iz kretenj, zvokov, dotikov. Uprizorila sta ga in ga še vedno uprizarjata v najpomembnejših evropskih mestih, kot so Pariz, Bruselj, Avignon, Marseille, Stuttgart in Istanbul.


foto Laurent Philippe

Virgilio Sieni je koreograf in plesalec; ustanovitelj skupine Parco Butterfly, ki se l. 1992 preobrazi v skupino COMPAGNIA VIRGILIO SIENI; direktor gledališča Cango Cantieri Goldonetta v Firencah; ustanovitelj Akademije gibalne umetnosti; gostujoči koreograf v največjih italijanskih operah in gledališčih; vodilna oseba italijanske sodobnoplesne scene od zgodnjih 1980-ih.

režija, koreografija, scenografija: Virgilio Sieni
nastopata: Fosco Sieni, Virgilio Sieni
zvočno oblikovanje: Francesco Giomi / Francesco Canavese (Tempo Reale)
svetlobo oblikovanje: Marco Santambrogio, Virgilio Sieni
producentka: Daniela Giuliano
produkcija: 2005 Compagnia Virgilio Sieni, Tempo Reale
v sodelovanju s 35° Festival Internazionale Santarcangelo dei Teatri CANGO Cantieri Goldonetta Firenze
s podporo Ministrstva za kulturno dediščino in dejavnosti toskanske regije Odd. za kulturo občin Firence in Siena
foto: Laurent Philippe

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-exodosu-kost