Umrl hrvaški igralec Ivica Vidović

Avtor: STA

Po težki bolezni je v ponedeljek v Zagrebu v starosti 72 let umrl priljubljeni hrvaški gledališki in filmski igralec Ivica Vidović, so potrdili v dramskem gledališču Gavella. Vidović je od 70. let minulega stoletja sodil med najbolj izpostavljene hrvaške filmske igralce, ustvaril pa je tudi vrsto nepozabnih gledaliških vlog.



Mlajše občinstvo se bo Vidovića spomnilo po vlogi v hrvaški različici televizijske humoristične serije Naša mala klinika, starejši pa ga bodo ohranili v spominu po vlogah nadaljevankah "Naše malo misto" in "Velo Misto".

Vidović je s svojimi vlogami pomembno oblikoval filme, kot so Ritem zločina, V gori raste zelen bor, Prometej z otoka Viševice in Kako se je začela vojna na mojem otoku.

V filmsko umetnost in igro je prinesel nekaj novega. Introvertiranega, sodobnega urbanega antijunaka brez iluzij in poraženca. Njegov naravni talent za predstavitev zmedenih in upočasnjenih likov je imel pridih realnosti, s katerimi se je gledalec zlahka poistovetil, je zapisal Jutarnji list na svoji spletni strani.

Vidović je bil rojen 10. maja 1939 v Beogradu. Na zagrebški gledališki akademiji je diplomiral leta 1963. Gledališko kariero je začel v Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu, potem jo je nadaljeval v Gavelli, Teatru ITD in splitskem HNK. Leta 1998 sta s soprogo Gordano Gadžić ustanovila gledališko skupino Teatar Rugantino.

Društvo hrvaških filmskih režiserjev je Vidovića leta 2005 nagradilo z letno nagrado Fabijan Šovagović za življenjsko delo. Vidović je leta 1996 dobil tudi odlikovanje predsednika države.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umrl-hrva%C5%A1ki-igralec-ivica-vidovi%C4%87