V 101. sezoni celovškega gledališča tudi slovenska predstava

Avtor: STA

Mestno gledališče Celovec je za 101. sezono pripravilo raznolik preplet gledaliških in glasbenih predstav. S Hrestačem Petra Iljiča Čajkovskega bo na osrednjem odru avstrijske Koroške po daljšem premoru ponovno zaživela baletna predstava. Ob zaključku festivala bo na sporedu tudi slovenska postavitev Zala Simone Schönett in Haralda Schwingerja.



Nova sezona 2011/12 se bo v mestnem gledališču Celovec začela 15. septembra s premiero Večnega mornarja Richarda Wagnerja. Romantična opera o Holandcu, ki je oskrunil božje ime in ga lahko odreši le popolna zvestoba predane žene, bo uvedla glasbeno atraktiven spored osrednjega odra avstrijske Koroške, ki je tudi v zadnjih letih upravičil ugled sicer razmeroma majhne, a po kakovosti nadpovprečne hiše.

Premiera Hrestača Čajkovskega bo na sporedu 27. novembra. V predstavi nastopa Koroški simfonični orkester pod vodstvom Petra Marschika. V treh ponovitvah Hrestača bo plesal tudi Lukas Zuschlag, sicer član SNG Opera in balet Ljubljana.

Premiera najuspešnejšega muzikala vseh časov "My fair lady" bo 15. decembra v Celovcu. Muzikal, ki ga po svetovnih odrih igrajo od leta 1956, je zaslovel s filmsko uprizoritvijo z Audrey Hepburn in Rexom Harrisonom v glavnih vlogah.

S premiero 9. februarja 2012 bo celovški oder oživila glasbeno-scenska predstava Mož evangelija Wilhelma Kienzla. Delo o sodni zmoti in odpuščanju, ki so ga prvič uprizorili leta 1895, je bila ena najuspešnejših glasbenih predstav na prelomu stoletja. V glavni vlogi je med drugimi blestel tudi eden najuspešnejših slovenskih opernih pevcev in solist Dunajske državne opere Anton Dermota. Aktualna predstava je nastala v sodelovanju z dunajsko Volksoper in je prejela izvrstne kritike.

V Mestnem gledališču Celovec so posebej ponosni na premiero slovitega muzikla Leonarda Bernsteina Zgodba z Zahodnega brega, ki bo na sporedu 29. marca prihodnje leto. Celovec bo namreč za tri leta edini oder v Avstriji, ki bo v svojem sporedu imel to sodobno različico Shakespearovega motiva Romea in Julije. Ljubezensko zgodbo na ozadju spopada med domačini in priseljenci bo v Celovcu mogoče videti in poslušati z originalnimi besedili pesmi v angleščini in povezovalnimi teksti v nemščini.

Ljubitelji belcanta bodo v Celovcu prišli na svoj račun z istoimenskim koncertom, ki bo na programu 12. aprila 2012. Na koncertu bodo izvedli priljubljene napeve iz zlatega obdobja te zvrsti iz oper Gioacchina Rossinija, Gaetana Donizettija, Vinzenca Bellinija in drugih.

Zadnji veliki glasbeni višek v novi sezoni bo premiera opere v treh dejanjih Giacoma Puccinija Tosca. Drama o tiranstvu v Rimu po padcu republike v leto 1800 bo potekala v italijanskem izvirniku z nemškimi nadnapisi.

Gledališki program v prihajajoči sezoni v Celovcu tvorijo tragedija Širna dežela Arthurja Schnitzlerja, predstava Jug v Celovcu pokopanega francosko-ameriškega avtorja Juliena Greena ter komedija 39 stopnic Johna Buchanana in Alfreda Hitchcocka.

V posebnem programu Mestnega gledališča Celovec bo poleg nastopa v Benetkah živeče ameriške avtorice kriminalk Donne Leon 26. februarja 2012 na sporedu tudi predstava Zala v izvedbi slovenskega gledališča iz avstrijske Koroške Teatr Trotamora. Drama v sedmih slikah avtorjev Simone Schönett in Haralda Schwingerja je nastala po motivih koroške ljudske pripovedi o Miklovi Zali.

Vodilni avstrijski dramatik Peter Turrini, ki se je osebno zavzemal za uprizoritev predstave v celovškem gledališču, je izrazil veselje, "da na kraju kot je Mestno gledališče Celovec uprizorijo tako sijajno slovensko predstavo kot je Zala. S tem je dokumentirano, da v tej deželi obstajata dva jezika in posledično tudi dve literaturi".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-101-sezoni-celov%C5%A1kega-gledali%C5%A1%C4%8Da-tudi-slovenska-predstava