Danes na Exodosu: [Akcija] 8 - singularnost

Avtor: Festival Exodos

EXODOS 17 (fokus: Balkanska plesna platforma) - Prosxima Dance Company/Maria Coliopoulou: [Akcija] 8 - singularnost, produkcija: Prosxima Dance Company.


foto: Miltos Athanasiou & Vojtìch Brtnický

Kdaj: torek, 19. aprila 2011 ob 22:30
Kje: Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana

(...) Občinstvo se nagne naprej – dobesedno, saj vneto vrtenje plesalk ustvarja gravitacijo. Vzpostavimo nadzor nad sabo, se zravnamo, nato pa se spet nagnemo naprej. Tako predstava vpliva na nas vse do konca; (...) predstavo spremljamo z radovednostjo, razburjenjem, polni čutnega in vseobsegajočega estetskega zadovoljstva ...
(Nina Vangeli/Dance Zone Magazine, maj 2010)

Navdih za naslov tega sola je bila splošna teorija relativnosti, v kateri se singularnost pojavi pri nastanku črne luknje. Singularnost je v središču črne luknje, kjer je materija neskončno gosta, gravitacija neskončno močna, prostor čas pa neskončno ukrivljen. Tu nima več smisla govoriti o prostoru in času, še manj o prostoru času. V singularnosti prostor in čas, kot ju poznamo, prenehata obstajati.

Praxis [akcije] je serija modernih gibalnih predstav, ki nenehno ustvarjajo same sebe. Dela iščejo navdih v nezavednem in prikazujejo žive oblike, katerih specifičnost se izraža s poetičnim jezikom giba. Naslov del je nastal zaradi potrebe po dejanjih, pri čemer po H. Arendt »akcija, v najširšem smislu, pomeni prevzeti pobudo, pričeti, nekaj spraviti v gibanje«. [Praxis] akcije niso spektakli, ampak koreografski dogodki, vsakič enkratni in vedno v delu.


foto: Miltos Athanasiou & Vojtìch Brtnický

Maria Koliopolou je bila štipendistka in študentka Labanovega centra za gib in ples v Londonu, kjer je leta 1995 z odliko diplomirala iz plesnega gledališča. Od leta 1996 je ustanovna članica, ena od umetniških vodij, koreografinja in plesalka v plesni skupini Prosxima. Na festivalu Nove Evrope leta 2008 v Pragi je za svoji solopredstavi Akcija 3 in Akcija 1.3 (Action 3, Action 1.3) prejela nagrado za koreografijo; na 4. mednarodnem festivalu plesnih duetov, 2005, nagrado občinstva za Razvalčkati (Walzing Apart); na festivalu Napolidanza Il coreografo Eletronico 2005 nagrado za koreografijo in performans za Trikrat (Three Times); na festivalu Strange Screen 2005 častno nagrado za plesni video Motodih (Motorbreath).

koreografka, avtorica: Koliopoulou Maria
plesalki: Karmiri Nikoleta, Evgenia Sigalou
glasba, zvočno oblikovanje: Yannis Isidorou
svetlobno oblikovanje: Thomas Economacos
kostumografija: Adonis Volanakis
scenografija: Konstantsia Sarafianou
produkcija: Prosxima Dance Company
foto: Miltos Athanasiou & Vojtìch Brtnický


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-exodosu-akcija-8-singularnost