Danes na Exodosu: odprtje razstave gledališke fotografije

Avtor: Festival Exodos

EXODOS 17 - Urška Boljkovac: The Image Inside Of MeKdaj: 15. april 2011 ob 18. uri
Kje: Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana

V sklopu diplome o gledališki fotografiji predstavlja fotografinja Urška Boljkovac cikel razstav. Prvo z naslovom "The Image Inside of Me" bo predstavila v Stari mestni elektrarni ob festivalu sodobnih odrskih umetnosti EXODOS meseca aprila, drugo z naslovom Glej VRATA! pa v gledališču Glej meseca maja.

Kovček je pot gledališke fotografije Urške Boljkovac.
Devet kovčkov je devet let fotografiranja v tem prostoru.
Fotografije so iz festivala Mladi levi.
»Si že odpiral tuj kovček?«
Kljub njegovim pisanim »platnicam« je vznemirljivo predvsem tisto, kar se v njem skriva, ko ga odpreš; kaj iz njega pogleda, kaj ti »pade« v oko in tam ostane. Šop ponošenih nogavic, svilena bluza, ki se ji še vedno pozna, da je bila nekdaj skrbno zlikana, napol popisan zvezek z zavihanimi robovi, krema za roke. Ali pa nekaj, kar ostane vedno zataknjeno na njegovi notranji strani; škarjice za nohte, dodaten robec za vsak primer in fotografija, ki te na nekaj spominja. Fotografija, ki ponavadi ni slika družine na dopustu ali brata za klavirjem. Niti šolskega razreda na izletu ali torte iz rojstnega dneva tvoje simpatije. Ker si nočeš zapomniti te torte, vseh sošolcev, barve stričevega pianina ali bratrancev, ki jejo kolbe. Shraniti si hočeš trenutek, ki je bil tvoj, ali podobo, ki jo vzameš za svojo. Da v trenutku, ko se v sliko zazreš, lahko hkrati vanjo vstopiš; vstopiš v njen prostor, v čas, v situacijo. Tudi če to ni bila tvoja situacija. Lahko je bila daleč stran ali nesramno blizu. Kakor se odločiš. Kakor se odzoveš. Kakor dolgo zdržiš.

»Preden odmakneš pogled, se vprašaj, kaj gledaš.«
In če je kovček priprava, je v tem primeru priprava za fotografije. Je njihov okvir, ki omogoča več kakor okvir sam; omogoča vstop v specifični prostor, v gledališko dogajanje, ki je v temelju opredeljeno s situacijo, narejeno »vmes«, postavljeno v čas, v katerem fotografija nastane; v vmesnem prostoru med tabo in odrom, in vendarle, kar se da nevidno.

produkcija: Zavod Bunker, Zavod Exodos
koncept, fotografije: Urška Boljkovac
tehnična pomoč: Jernej Volk
besedilo: Andreja Kopač


***
V sklopu spremljevalnega programa si danes oglejte še:

Fabre in avtorski film
ob 20. uri v Slovenski Kinoteki

Šelda [Ha, kakšne zabavne norčije!] (De Schelde [He, Wat een Plezierige Zottigheid!])
Jan Fabre, Belgija, 1988, 16mm, čb/barvni, nemi, 14'

Beležka nenavadne ceremonije. Jan Fabre sedi v majhnem čolnu na reki Šeldi in ji zapoje hvalnico.

Tivoli
Jan Fabre, Belgija, 1993, 16mm, 10', nemi

Film o gradu Tivoli in njegovem odsevu v jezeru, kjer se tekom dneva izmenjujeta sonce in dež.

Bojevniki lepote (Les guerriers de la beauté)
Pierre Coulibeuf, Francija/Belgija, 2003, 35mm, barvni, 71', ap

Fantazmagoričen dokument, navdahnjen z odrskimi kreacijami Jana Fabra. Labirint z nešteto vhodi, ki gledalca zapelje v skrivnosten svet, zaznamovan z metamorfozami, multiplimi osebnostmi, nasprotujočimi si strastmi, parodijami, rituali, nadrealnim.

***

Obiščite tudi: http://festival.exodos.si/slVir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-exodosu-odprtje-razstave-gledali%C5%A1ke-fotografije