Mariborski Don Juan kot ga vidi Boris Cavazza

Avtor: STA

Mariborskemu občinstvu se bo kot režiser Don Juana prvič predstavil starosta slovenskih igralcev Boris Cavazza. Njegova režijska interpretacija Molierove tragikomedije bo v SNG Drama Maribor premiero doživela v petek.


Don Juan / foto Damjan Švarc/SNG Maribor

Cavazza je za režije prejel že veliko nagrad, med drugimi je na Dnevih komedije prejel naziv žlahtni režiser 2010, so zapisali v SNG Maribor.

Kot režiser igralcem rad dopušča ustvarjalnost, a vztraja pri filmski igri. Po besedah Cavazze se pri komediji minimalizem obrestuje, prepričan pa je tudi, da so se ljudje že naučili prepoznati dobro in slabo igro.

Jean-Baptiste Poquelin z umetniškim imenom Moliere (1622-1673) je bil oster in natančen opazovalec plemiško-aristokratske, meščanske in vaščanske družbe, kar je s pridom uporabil v svojih komedijah. V njih je smešil vzvišene predstavnike elite, nazadnjaške predstavnike Cerkve, pametne služabnike pa povzdignil nad njihove gospodarje.

Moliere je začel Don Juana, tragikomedijo o nomadu užitka, ki se požvižga na plemiške, moralne in božje zakone, začel pisati leta 1665. Prikazal je zapeljivca, okrutnega ljubimca, ki kroji usode žensk in se pri tem ne meni za posvetne, cerkvene ali človeške postave.

V mariborski postavitvi Don Juana bodo zaigrali Tadej Toš, Aleš Valič, Eva Kraš, Viktor Meglič, Davor Herga, Bojan Maroševič, Maša Židanik, Mojca Simonič, Matija Stipanič, Ivica Knez, Asami Nakashima in Irena Grkinič.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborski-don-juan-kot-ga-vidi-boris-cavazza