17. Exodos: Dajmo!

Avtor: Anja Roter, SiGledal

Letošnji Exodos resnično obeta veliko. Kurator festivala, multidisciplinarni belgijski umetnik Jan Fabre je namreč ime, ki je dobro poznano ljubiteljem scenskih in vizualnih umetnosti širom sveta.


Tako je to in ne me basat / foto Christian Berthelot

Od 15. do 24. aprila si tako lahko na osmih različnih lokacijah v Ljubljani ogledate predstave ustvarjalcev po izboru Fabra, ki prihajajo k nam iz več koncev Evrope. Poseben poudarek je, zahvaljujoč gostovanju Balkanske plesne platforme, na balkanski regiji.

Po besedah Nataše Zavolovšek
, direktorice Festivala Exodos, je koncept letošnje izdaje Exodosa »predstaviti vrhunskega umetnika – prek ustvarjenih del, talenta, umetnikov, ki jih ceni ... «. Gre za novost v postopku izbire festivalskih predstav, saj je Jan Fabre osebno zasnoval program, poleg selektorske vloge pa je prevzel tudi vlogo nastopajočega. Še več – njegova dela so zastopana v največji meri. Ravno zato bodo vsi ljubitelji vsestranske umetniške ustvarjalnosti tega belgijskega umetnika letos še posebej prišli na svoj račun. Fabre se bo v Kinoteki na prvi večer festivala predstavil kot režiser v sklopu, poimenovanem J. Fabre in avtorski film, 19. in 20. aprila pa bo v Cankarjevem domu gostoval s predstavo Prometej, pokrajina 2.



Drugi zasuk od ustaljenih tirnic evropskega festivala je po besedah Nataše Zavolovšek »fokus na nekaj neevropskega«, letos je na Exodosu to Balkan, ki ga na programu zastopajo znana in neznana imena sodobne odrske umetnosti regije. S potujočim plesnim festivalom Balkanska plesna platforma, letos že desetim po vrsti, bo v fokusu skoraj dvajset produkcij, med njimi tudi slovenskim odrom že znane predstave – Viva Mandić z Markom Mandićem in Pogovor z umetnikom Kristiana Al-Droubija v produkciji Vie Negative, predstava Srh Matjaža Fariča in Milka Lazarja v produkciji Flote MS, Zgodbe o telesu: MOVE-AS Snježane Premuš, Zdaj sem /skoraj 6/ Matije Ferlina in Bila bi palma Mateje Bučar v produkciji DUM (Društvo Umetnikov).

Raznovrsten spremljevalni program je tokrat še posebno odprt za participacijo. V okviru različnih usposabljanj se imajo interesenti možnost prijaviti na delavnico Matije Ferlina v angleškem jeziku – Od-šolanje. Delavnica bo potekala od 20. do 22. aprila in se osredotočala na različne metode in načine, kako izšolanemu plesnemu telesu ponovno povrniti naravni, spontani gib. Ivana Ivković bo vodila delavnico z naslovom Med ekspozicijo in resolucijo, prav tako v angleškem jeziku, potekala pa bo 22. in 23. aprila. Na dvodnevni delavnici se bo posvečalo predvsem zakonitostim narativnih in koreografskih postopkov ter filmske montaže. Zadnja tovrstna delavnica, Praktične raziskave, bo potekala v okviru seminarja Refleksije sodobne umetnosti: Seminar sodobnih scenskih umetnosti, namenjena pa je mladim scenskim umetnikom. Odvila se bo 23. in 24. aprila v Cankarjevem domu pod vodstvom Tima Etchellsa, ki bo iz svoje večletne prakse predstavil različne pristope k produkcijam.

In če se ozremo še naprej, do Exodosa 18: rdeča nit letošnjega in naslednjega festivala je ravno Britanec Tim Etchells, ki bo letos tudi nastopil s svojo skupino Forced Entertainment, čez dve leti pa bo zasedel mesto selektorja in festival oblikoval s svojim izborom.

 

Za celoten program obiščite: http://festival.exodos.si

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/17-exodos-dajmo