Obvestilo o festivalu Mali Glej, Maraton!

Avtor: Gledališče Glej

Gledališče Glej v okviru programa za otroke Mali Glej med soboto 16. in torkom 19. aprilom pripravlja festival otroških predstav z naslovom Mali Glej, Maraton! Tekom festivala se bo predstavila produkcija otroških predstav, ki so v Gleju nastale v zadnjih sezonah, ter najnovejša otroška predstava »Kako je Jaromir iskal srečo«, ki je bila publiki premierno prikazana v mesecu marcu letos.


Kako je Jaromir iskal srečo / foto Urška Boljkovac

V programu Malega Gleja uprizarjajo lutkovne predstave, nastale po besedilnih predlogah uveljavljenih avtorjev kot sta znana Ela Peroci ter predstavnica mlajše generacije Nina Kokelj. Predstave so namenjene otrokom od 3. leta starosti dalje, zaradi izvirne zasnove in jasne sporočilnosti, pa jih radi spremljajo tudi starejši obiskovalci. Otroške predstave Malega Gleja se najmlajši publiki predstavljajo tekom celotnega leta, tako na domačem, Glejevem odru, kot tudi na številnih gostovanjih v drugih gledaliških hišah in številnih festivalih v Sloveniji kot tudi v tujini.

***
Program dogodka Mali Glej, Maraton!

16./ob 10h/
Mali Glej: Zajček Zdravnik
Nina Kokelj

16./ob 11.30h/
Mali Glej: Moj dežnik je lahko balon
Ela Peroci

16./ob 13h/
Mali Glej: O začarani skledi in žlici
Michael Ende

17./ob 17h/
Mali Glej: Kako je Jaromir iskal srečo
po motivih Petra Svetine

18. in 19./ob 19h/
Mali Glej: Kako je Jaromir iskal srečo
po motivih Petra Svetine

***
O predstavah

Mali Glej: Zajček Zdravnik

Besedilo: Nina Kokelj
po zgodbi: Saša Jovanovića in Nine Kokelj
Režija in dramaturgija: Saša Jovanović
Igra in animacija: Tina Oman in Ajda Rooss Remeta


Predstava Zajček Zdravnik je lutkovno glasbeni dogodek za otroke, ki je po formi in izrazu minimalističen, po srcu in duši pa globoka in humanistično široka igra, ki sloni na praizvedbi nove domače lutkovne pravljice, nastale v sodelovanju s pisateljico Nino Kokelj. Igra se odvija v asketsko izčiščeni otroški sobi, opremljeni s preprostimi lesenimi škatlami za igrače. Skozi princip, ki temelji na fantazijskem izmišljanju pripovedi otroške igre, vlečeta igralki – animatorki igrače (lutke) iz škatel, ter scensko dogajanje razvijata tako, kakor da se zgodbo igrata in si jo sproti izmišljata. Predstava je z načinom svoje pripovedi namenjena predvsem najmlajšim – otrokom od dveh do sedmih let starosti, s svojim univerzalnim humanističnim sporočilom pa je namenjena tudi starejšim gledalcem vseh starosti.

Mali Glej: Moj dežnik je lahko balon

Po motivih pravljice Ele Peroci
Priredba, režija in igra: Ajda Rooss
Likovna zasnova: Špela Trobec Jovanović
Besedilo pesmi: Andrej Rozman Roza
Izdelava lutk in scenskih elementov: Iztok Hrga, Žiga Leban, Neža Trobec
Glasba in glasbena spremljava: Jelena Ždrale


Predstava izhaja iz konfliktne situacije med starši in deklico, ki je izgubila žogo. Deklica se pred dežjem očitkov odmakne v svoj domišljijski svet, v katerem skozi igro in skozi svoje oči predeluje ta dogodek. V tem svetu oživi tudi njena najljubša igračka (punčka Jelka), s katero se deklica poistoveti in odleti v svet domišljije, kje se lahko zgodi, karkoli si zaželi.
Ajda Rooss je zgodbico o deklici Jelki vpela v otroško igro, ki omogoča pogosto delitev vlog in nenehno prepletanje igre živega igralca (otroka) in lutke (igrače, s katero se otrok poistoveti). Ker gre za otroško igro, uprizoritev lahko tolerira prekrške proti načelom logike in realnosti, vse to pa lahko služi za stopnjevanje mikavnosti in ljubkosti.

Mali Glej: O začarani skledi in žlici

Avtor: Michael Ende
Prevod: Polonca Kovač
Režijsko svetovanje: Brane Vižintin in Vladimir Rooss
Likovna zasnova in izdelava lutk: Špela Trobec in Luis Rapela
Kostumografija: Iztok Hrga
Izdelava scene: Andrej Adamek
Glasba: Rok Koritnik


Zgodbo med dvema kraljestvoma zaplete užaljena zlobna vila, ki ni bila povabljena na krst ob rojstvu princa in princese. S krstnima dariloma se vseeno pojavi med gosti; enemu kraljevskemu podari čudežno žlico, drugemu pa čudežno skledo. A kaj, ko se čudež zgodi šele takrat, ko z žlico pomešaš po skledi; takrat se skleda sama od sebe napolni z najbolj slastno juho, kar si je moreš poželeti. Humorno zgodbo dodatno zapleteta še trmasta kraljevska para, saj imajo v drugem kraljestvu ravno tisto, kar manjka njim samim. Komu bo torej uspelo združiti skledo in žlico, ki ponuja izobilje? Domiselno in zabavno zgodbo srečno razplete lahko le ljubezen!
Glavni prostor dogajanja je kuhinja, v kateri oživijo kuhinjski predmeti, ki ponujajo neizčrpno asociativno fantazijo. Zgodba O začarani skledi in žlici je sodobna različica Romeo in Julije, toda s srečnim koncem.

Mali Glej: Kako je Jaromir iskal srečo

po motivih Petra Svetine
Režija: Ajda Rooss, Jasna Vastl, Brane Vižintin
Likovna podoba: Jasna Vastl
Izdelava lutk in scene: Žiga Lebar in Jasna Vastl
Izdelava kostumov: Maja Peterlin
Glasba: Nino de Gleria
Igra in animacija: Brane Vižintin in Ajda Rooss


Kako je Jaromir iskal srečo je poetična predstava, ki jo je navdihnila pripoved Petra Svetine z istim naslovom. Zvezdoznanec Jaromir v svoji podstrešni sobici dan za dnem zre v nebo, kjer išče svojo srečo. Išče jo med zvezdami, med zapletenimi matematičnimi izračuni, zvezdoznanskimi razpravami in čaka, da bo prišla nenadno kot komet. Vsak dan ga obišče gospodična Jarmila, ki mu pomaga pri različnih opravilih. Nekega oblačnega dne, ko na nebu ni videti zvezd, pa Jarmila zvezdoznančev teleskop usmeri drugam – popelje ga na magičen sprehod skozi različne zgodbe drobnih skrivnostnih trenutkov. In nenadoma ga tresne, kot bi ga zadel komet ... Je bila sreča ves čas ob njem?


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/obvestilo-o-festivalu-mali-glej-maraton