Nagrajenci 26. festivala sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije

Avtor: CD

Včeraj ob 17. uri se je v Štihovi dvorani Cankarjevega doma zaključil 26. festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije s podelitvijo priznanj najboljšim gledališkim in plesnim skupinam ter avtorjem izdelkov vizualnih umetnosti. Pri tem ugotavljamo, da velik potencial gledališke ustvarjalnosti mladih vznika na Koroškem, saj vse tri nagrajene gledališke predstave prihajajo prav od tam.


foto Nada Žgank

Priznanja za gledališče

Selektorji: Eva Mahkovic, Matej Bogataj in Dušan Rogelj (predsedujoči)

V skladu s pravilnikom festivala sodobne umetnosti mladih Transgeneracije se trem skupinam, ki so se uvrstile v gledališki del festivala podeli tri enakovredna priznanja; eno od teh priznanj prinaša še produkcijsko nagrado, torej možnost dokončanja naslednje produkcije v Cankarjevem domu ob asistenci profesionalne tehnične ekipe. Lahko se podeli tudi priznanje mentorju/ici za večletno kontinuirano ustvarjalno delo s srednješolsko mladino na gledališkem področju.

*Priznanje s produkcijsko nagrado prejme Gimnazija Ravne na Koroškem za predstavo Zgodilo se je z razlogom

Režija: Brane Vižintin

Mentor: Mire Razdevšek

Obrazložitev: V predstavi skupina animatork disciplinirano in z mehkimi gestami vodi lutke ob fluorescentni osvetljavi, ki jih zakrije in bleščeče izpostavi bele in obarvane površine, pričara razvojni potek od življenjskih oblik do človeške ljubezni kot najvišje evolucijske stopnje. V  tej lirični in poetični zgodbi, odigrani brez besed in podloženi z glasbo, se srečujemo s fascinantnim prelivanjem oblik, z duhovitimi in domiselnimi lutkarskimi rešitvami, žanrsko razgibano, predvsem pa izvedbeno na zavidljivi ravni.  

*Priznanje prejme SPD Šentjanž (St. Johann, Koroška, Avstrija) za predstavo Jack ali Schalchen Kaffe

Mentorica, režiserka, scenaristka: Alenka Hain

Obrazložitev:  Predstave, ki so jih mladi Korošci v zadnjih letih predstavili  na festivalih Transgeneracije, praviloma načenjajo vprašanja jezikovne in kulturne identitete manjšine ter njenega neenakopravnega razmerja do večinskega jezika in naroda.

Tokratna predstava presega doslej marsikdaj deklarativno raven in s sodobnim gledališkimi izraznimi sredstvi, prežetimi z absurdom, ironijo in grenkim humorjem odslikava pritiske, kot jih čuti in doživlja današnja mlada generacija.

*Priznanje prejme Kulturno društvo Spunk, Gimnazija Slovenj Gradec za predstavo Simone Semenič 5fantkov.si

Mentor: Andrej Makuc

Obrazložitev: Igra o otroški igri igranja vlog 5.fantkov.si Simone Semenič je vsebinsko in formalno velik izziv, s katerim se članice kulturnega društva SPUNK gimnazije Slovenj Gradec v mentorstvu in režiji Andreja Makuca uspešno spoprimejo in ustvarijo tekočo predstavo, ki s posluhom opozarja na probleme otroškega in odraslega sveta.

Priznanje mentorju oz. mentorici: Ireni Rajh Kunaver

Obrazložitev: Žirija je sklenila, da za večletno kontinuirano, ustvarjalno in uspešno mentorsko delo s srednješolsko mladino podeli priznanje Ireni Rajh Kunaver (Društvo Hiša otrok in umetnosti). Gledališka skupina se je v letošnjem izboru produkcij predstavila s pantomimično predstavo Životok – The Circle of Life.

***

Priznanja za plesne predstave:

Selektorica: Jedrt Jež Furlan

Priznanje prejme Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana za predstavo Nostalgija nostalgije

Mentorica: Petra Pikalo


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagrajenci-26-festivala-sodobnih-umetnosti-mladih-transgeneracije