Exodos v 17. izdaji po okusu Jana Fabra

Avtor: STA

V Ljubljani bo med 15. in 24. aprilom potekal 17. festival sodobnih odrskih umetnosti Exodos. Letošnja izdaja bo po besedah direktorice festivala Nataše Zavolovšek takšnega formata, kot so si vedno želeli, da bi Exodos bil. Kurator letošnjega festivala je svetovno znani belgijski umetnik Jan Fabre.


Prometej, pokrajina 2 / foto Wonge Bergmann

Festival po besedah Zavolovškove v novo triletje vstopa s prenovljenim konceptom. Tako bodo vsako leto povabili umetnika, letos je to Fabre, ter ga čim bolj celovito predstavili. Obenem bodo s festivalskimi predstavami po njegovem izboru prikazali tudi njegov estetski okus.

Nekateri od umetnikov, ki se bodo predstavili na letošnji izdaji, so v Ljubljani že gostovali, večino pa bo občinstvo videlo prvič. Kot je še povedala Zavolovškova, je imel Fabre pri izbiri proste roke, dogovorili so se le, da bodo skušali povabiti čim več novih imen. Ime, ki bo povezovalo letošnjo in 18. izdajo festivala, bo Tim Etchells. Ta bo letos na Exodosu gostoval s predstavo Vznemirljivost vsega tega, prihodnje leto pa bo kurator festivala.

V sklopu festivala bo med 19. in 24. aprilom v Ljubljani gostovala Balkanska plesna platforma. To bo po besedah vodje festivala Exodos in izvršne producentke Balkanske plesne platforme Katje Stušek prvo gostovanje platforme, ki povezuje sedem partnerjev, v Ljubljani.

V šesto platformo so vključeni partnerji iz Slovenije, Grčije, Makedonije, Bolgarije, Romunije in Turčije. Balkanska plesna platforma bo ponudila 18 predstav, tudi iz držav, ki niso partnerice. Kot je še povedala Stuškova, jih je Fabre izbral 13, partnerji pa so dodali še pet predstav. Na letošnji izdaji se bodo ob mladih umetnikih predstavila tudi že uveljavljena imena.

Med partnerji festivala Exodos je letos ponovno Cankarjev dom, ki bo med drugim gostil Fabrov spektakel Prometej, pokrajina 2. To po besedah generalnega direktorja Cankarjevega doma Mitje Rotovnika ne bo prvo gostovanje Fabra v Cankarjevem domu, sicer pa se, kot je dejal, festival s svojim programom dobro vključuje v program Cankarjevega doma.

Fabre svoje ustvarjanje na likovnem področju predstavlja v treh razstaviščih Muzeja in galerij mesta Ljubljana (MGML) - v Mestni galeriji, v Galeriji 001 v Kulturnem centru Tobačna 001 in v galeriji Vžigalica. Razstave si je, kot je povedal direktor MGML Blaž Peršin, v dobrih dveh tednih ogledalo 3500 obiskovalcev, kar je za razstave sodobne umetnosti precej dober obisk.

Dve predstavi - Narcis 0 in Narcis I, Zamaknjenost Coraline Lamaison ter Rojstvo žrtve Lisabeth Gruwez - bo gostilo Slovensko mladinsko gledališče. Po besedah direktorice gledališča Uršule Cetinski sta izjemni koreografski stvaritvi, zato pričakujejo dober obisk.

Da bo letošnja izdaja festivala uspešna, verjame tudi direktor CUK Kino Šiška Simon Kardum, ki kot ključni razlog za to vidi prav v Fabru. Kot je dejal, bo letošnji Exodos morda celo prebojen in bo v slovenski prostor iniciiral pomembne misli in ideje. V Kinu Šiška bodo gostili Koncert za glas in sintetizirano glasbo v izvedbi skupine umetnikov Santasangre.

Stara mestna elektrarna bo v času festivala pod svoje okrilje vzela fotografsko razstavo Urške Boljkovac z naslovom "The Image Inside Of Me", predstavo Rodriga Garcie Tako je to in ne me basat, predstavo skupine Abattoir Ferme Preveza in nekaj dogodkov Balkanske plesne platforme.

Prizorišča festivala bodo še gledališče Glej, Slovenska kinoteka in kulturni dom Španski borci. Ob glavnem programu bo Exodos poleg razstav ponudil še druge obfestivalske dogodke in delavnice.

Proračun letošnjega festivala znaša 160.000 evrov.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/exodos-v-17-izdaji-po-okusu-jana-fabra