Ban se v postopku razrešitve z mesta direktorja ljubljanske Drame še ni vdal

Avtor: STA

Ministrstvo za kulturo je svetu in strokovnemu svetu SNG Drama Ljubljana poslalo proceduralni zahtevek za predhodno mnenje o razrešitvi ravnatelja Iva Bana. Kot je za današnjo izdajo Dela povedal Ban, se ne bo vdal, na očitke o nepravilnostih "bo odgovoril na dolgo in široko". Po Banovem mnenju ministrstva ne zanima resnica, želijo ga "odžagati".


foto Domen Grögl STA

Na očitek, da je podjetju Pro plus oddal prostore Drame za oddajo Slovenija ima talent, Ban odgovarja, da je glede tega ministrstvo za kulturo na plan potegnilo lanskoletno pismo Društva gledaliških kritikov in teatrologov, saj letos takšnega pisma ni bilo. Letos je namreč ministrstvo prosil za dovoljenje in ga tudi dobil.

Poudaril je, da so bili vsi snemalni termini v času, ko imajo v Drami manj predstav - lani med zimskimi šolskimi počitnicami, ko ne morejo igrati abonmajskih predstav, letos pa med številnimi gostovanji po Sloveniji. "Nismo hiša, ki bi se prilagajala tistim, ki prihajajo. Okrnili nismo niti milimetra programa," je zatrdil.

Glede službenih ugodnosti v zasebne namene pa je Ban prepričan, da je šlo za zlonameren napad nanj. Honorarji so mu bili, kot je povedal za časnik, izplačani zakonito in v skladu z mnenjem računskega sodišča z dne 9. marca 2010. Zaradi anonimke, ki ga prikazuje kot "največjega lopova v državi", pa namerava vložiti kazensko ovadbo zoper neznane storilce.

Na očitek o nezakonitih izplačilih honorarjev pa Ban odgovarja, da ima za vsako vlogo pogodbo in dovoljenje sveta. Da "odžira vloge drugim igralcem", je po Banovih besedah "neumnost, ki jo lahko izlušči nekdo, ki se sploh ne spozna na teater".

Kot je še povedal, je število gostujočih igralcev s 65 znižal na 16 in privarčeval veliko denarja. Za nekatere vloge pa je generacijsko najbolj primeren samo on. In zanje nihče od njegovih kolegov "ne stoji v vrsti".

Na razgovoru zaradi nepravilnosti pri ministrici ni bil nikoli, prav tako ga na nepravilnosti ni opozoril nihče drug z ministrstva, je zatrdil Ban in dodal, da je na ministrstvu samo takrat, ko predloži program za naslednje leto.

"Veste, zdaj bom šel do konca. Iz pisanja ministrstva se namreč vidi, da jih ne zanimata ne resnica ne pravica, hočejo me pač odžagati," je za časnik povedal Ban in dodal: "Če imajo drugega kandidata, naj mi povejo, bom pospravil pisarno in šel. Čeprav se tako ne dela."

Na vprašanje, ali pričakuje podporo obeh svetov, odgovarja, da ne ve in da se o tem z nikomer ne pogovarja. Odgovora ministrici še ni napisal, saj so bili zadnji teden na gostovanju v Beogradu in Novem Sadu, sam pa potrebuje čas, da bo "obdelal vse stvari na dolgo in široko".

Ali bo ostal v Drami, tudi če ne bo več ravnatelj, se še ni odločil. Poleg tega je, kot pravi, tako samozavestno jemal igralce v službo, da ni prepričan, ali je zanj sploh še mesto.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ban-se-v-postopku-razre%C5%A1itve-z-mesta-direktorja-ljubljanske-drame-%C5%A1e-ni-vdal