Deževniki v akciji na mariborskem lutkovnem odru

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Maribor pripravljajo prvo uprizoritev zgodbe o Deževnikarjih izpod peresa Ljubljančanke Špele Kuclar. Liki so navdušili režiserja Matjaža Latina, ki se z njihovo oživitvijo po desetih letih vrača na mariborski lutkovni oder. Premiera "akcije s komičnimi in na čase tudi srhljivimi elementi" bo v petek ob 17. uri.


foto Boštjan Lah

Mariborčan Latin je najbolj dejaven v dramskem gledališču, vsake toliko časa pa se loti kakšne lutkovne predstave, kar mu predstavlja svojevrsten izziv. Kot je dejal na včerajšnji novinarski konferenci v Mariboru, sta ga slikanici Špele Kuclar o Deževnikarjih pritegnili z ilustracijami, ki kar kličejo po oživitvi na odru.

Na oder je postavil nadaljevanje zgodbe iz obeh slikanic o Deževnikarjih, ki zaenkrat še ni izšla v literarni obliki. Ta nosi naslov Napad hroščev, govori pa o zrelostni preizkušnji štirih glistosrbežev, ki morajo dokazati svoje sposobnosti za prave deževnikarje.

Avtorica zgodbe je na idejo o Deževnigradu prišla ob opazovanju deževnikov na vrtu. Prvo zgodbo je napisala za natečaj za lutkovno igro, a ni bila izbrana, zato jo je objavila v slikanici. Ob dveh že izdanih slikanicah avtorica ne izključuje možnosti nadaljevanj.

Dramaturginji Katarini Klančnik Kocutar se zdi najbolj zanimivo, da je Kuclarjeva izumila povsem nov svet in ga izdelala do podrobnosti. "Kot ekipa smo padli v nek drug kozmos," je dejala.

Lutke so izdelali po likovni podobi ilustratorja Petra Škerla, ki je opremil slikanici o Deževnikarjih. Po besedah scenografa Slavka Rakuše Slavinca so se odločili za mimične lutke, kjer so igralci povsem skriti, saj le tako pride "iluzija lutkovnega gledališča 100-odstotno na dan".

Med igralci je nova članica ansambla mariborskega lutkovnega gledališča Maja Pihler Stermecki, znana tudi kot Bilbi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/de%C5%BEevniki-v-akciji-na-mariborskem-lutkovnem-odru