Na koprskih odrskih deskah Molierov George Dandin

Avtor: STA

V koprskem gledališču bo v petek ob 20. uri kot predzadnja premiera v letošnji gledališki sezoni na sporedu predstava George Dandin v režiji Luke Martina Škofa. Molierov George Dandin ali Pretentani soprog je po Škofovih besedah komedija, ki v družbeno angažiranem tonu sporoča tudi tragedijo osamljenosti današnjega človeka.


V letošnji koprski gledališki sezoni so posebej izstopali moški liki srednjih let. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila direktorica koprskega gledališča Katja Pegan, gre za moške, ki jim v tem svetu ni lahko, saj jih vodijo čustva, in prav takšen je tudi glavni lik Molierove komedije George Dandin. Odigral ga bo Radoš Bolčina.

Po Škofovih besedah je Dandin neke vrste čustvena razvalina, pretentani, prevarani in sumničav soprog ter objekt različnih manipulacij, kar ga vodi v globoko čustveno osamljenost. Kot je povedal, gre za bivanjsko komedijo, polno strasti in eksistencialnih težav. Peganova je ob tem dodala, da se Dandin v predstavi sooča in spopada z družbo, ki je osnovana na lažeh, politikantstvu, manipulaciji in preračunljivosti. "Skoraj vsak človek se danes lahko počuti kot Dandin, kot bi ga nekdo želel imeti za norega, saj vselej prihajamo do situacij kjer smo zmanipulirani," je še pojasnila in dodala, da je v današnjem času čustvenost lahko razumljena tudi kot "luksuz". Po njenih besedah Molier v vsakem liku posebej postavlja pod vprašaj človekovo zrelost.

Škof je še dodal, da so v preteklosti prav to Molierovo delo pogosto interpretirali tudi kot marksistična sporočila in boj proti kapitalizmu. V Molierovem besedilu sta starša Dandinove soproge predstavljena kot svojevrstna elita, ki jo režiser danes vidi v vseh, ki so sposobni prodajati "meglo". Kritika je po njegovem mnenju najbolj usmerjena proti sprevrženim staršem, ki še vedno gojijo vzvišena prepričanja ter v svetu brez pravil postavljajo svoje ohlapne oportunistične smernice, ki se jih sami ne držijo, "dokler se da resnico posesati v sesalec".

"Zanima me tudi ženska, ki zna varati tako, da mož izpade 'totalen kmet'. Zanimajo me moška prenapetost in situacije, ki nastanejo zato, ker se včasih pač ne znamo sporazumeti. Ko diplomacija odpade. Ko se krona z rogovi in se razvname strast, ki številne komedijske junake pahne v obup," je v gledališkem listu še zapisal Škof, ki ga je Peganova ocenila kot režiserja z izjemno domišljijo in občutkom za komedijo.

Besedilo je prevedel Aleš Berger, Georgea Dandina bo upodobil Bolčina, njegovo ženo Angeliko pa Mojca Fatur. V predstavi nastopajo še Igor Štamulak, Danijel Malalan, Miha Rodman, Dunja Zupanec in Rok Matek. Za scenografijo je poskrbel Miha Knific, avtor glasbe je Mirko Vuksanović, kostumografka pa Nadja Bedjanič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-koprskih-odrskih-deskah-molierov-george-dandin