Danes na TSD: Sklepna slovesnost

Avtor: 41. TSD

41. TEDEN SLOVENSKE DRAME - Danes je na vrsti sklepna slovesnost, podelitev nagrade Slavka Gruma, Grün-Filipičevega priznanja, Šeligove nagrade in nagrade občinstva.


Kdaj: Sreda, 6. aprila, ob 20.00

Za Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev festivala po izboru žirije se potegujejo predstave tekmovalnega programa po izboru selektorja Marka Sosiča: Nekropola (Društvo Celinka in Mestno gledališče ljubljansko), Totenbirt (SNG Drama Ljubljana), Hlapci/Komentirana izdaja (Anton Podbevšek Teater Novo Mesto in PGK), Žabe (Mestno gledališče Ptuj), Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! (Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana), Zaljubljeni v smrt (Slovensko stalno gledališče Trst in Novi ZATO) ter Jakob Ruda (PGK).

Predstave v tekmovalnem programu  je ocenjevala mednarodna žirija v sestavi:
Amelia Kraigher (predsednica), dramaturginja in kritičarka,
Jasen Boko, gledališki kritik, teoretik in pisatelj,
Dušan Rogelj, gledališki kritik

V konkurenci za Grumovo nagrado so bila nominirana dramska dela Shocking Shopping Matjaža Zupančiča, Spalnica ali Sveti Jurij ubija zmaja Vinka Möderndorferja, Stolp Iva Svetine in Vaje za tesnobo Milana Kaca.

Strokovno žirijo za nagrado Slavka Gruma so letos sestavljali:
Sebastijan Horvat, režiser,
mag. Primož Jesenko, teatrolog in gledališki kritik,
mag. Tea Rogelj, dramaturginja,
Vesna Slapar, igralka,
Rok Vevar, teatrolog in gledališki kritik.

Nagrado občinstva se podeljuje v sodelovanju z Mestno občino Kranj in Gorenjskim glasom od leta 2006. Zanjo se potegujejo vse predstave iz tekmovalnega, spremljevalnega in mednarodnega programa, prejme pa jo uprizoritev, ki dobi najvišjo oceno gledalk in gledalcev. Glasovanje je tudi letos potekalo neposredno po vsaki predstavi z glasovalnimi listi.

Letos pa bo izbran tudi dobitnik Grün-Filipičevega priznanja za dosežke v slovenski dramaturgiji, ki ga na festivalu slovenske dramatike podeljujejo vsako drugo leto. Grün-Filipičevo priznanje je dobilo ime po dveh velikih dramaturgih, esejistih, gledaliških teoretikih in utemeljiteljih sodobne institucionalne dramaturgije na Slovenskem, Herbertu Grünu (1925–1961) in Lojzetu Filipiču (1921–1975). Prvič je bilo podeljeno leta 1979. Priznanje so najprej podeljevali vsaka tri leta, od leta 2003 pa bienalno.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-tsd-sklepna-slovesnost