Danes na TSD: Vladimir

Avtor: 41. TSD

41. TEDEN SLOVENSKE DRAME (mednarodni program) - Matjaž Zupančič: Vladimir, režija dr. Valerij Parlikov, produkcija Gledališka akademija Ljuben Grojs, Sofija (Bolgarija).


foto Luben Groys Theatre

Kdaj: Četrtek, 31. marca, ob 20.00

V tipičnem študentskem stanovanju živijo trije prijatelji, par Maša in Aleš ter njun prijatelj Miki. Maša in Miki, študentska kolega, in Aleš, ki opravlja občasna dela, se zaradi finančne stiske odločijo oddati prosto sobo. Edini kandidat za bodočega sostanovalca je Vladimir, skrivnostni 55-letni bivši varnostnik, zato ga Aleš in Maša kljub Mikijevemu nestrinjanju sprejmeta. Izkaže se, da ima Vladimir drugačne poglede na skupno bivanje kakor trojica in v njihovo prijateljevanje počasi vnaša dvome in razhajanja.
Etimološka sled imena Vladimir, sestavljenega iz besed »vladati« in »mir« (nastala iz starejše besede »mer«, kar pomeni »slaven, velik«), nas vodi k pomenu »vladati veličastno« ali »vladati v miru«. In takšna oznaka se vedno bolj razkriva v Vladimirjevem značaju, saj prijateljem umirjeno, a psihološko manipulativno vsiljuje svoja pravila, kako živeti, dokler se mirnost ne sprevrže v nasilen fizični obračun.

Gledališka akademija Ljuben Grojs
Gledališka akademija Ljuben Grojs iz Sofije nosi ime po eminentnem bolgarskem režiserju Ljubenu Grojsu. Akademijo je leta 1991 kot alternativo državni Umetniški akademiji v Sofiji ustanovila Elena Baeva, dolgoletna predavateljica igre in gledališke režije na Nacionalni gledališki in filmski akademiji. Program Gledališke akademije ponuja učenje igre v dramskem gledališču, poudarja razvoj novih izobraževalnih oblik na področju gledališča in podpira izdajanje gledališke literature.

Vir: Programska knjižica 41. Tedna slovenske drame

Matjaž Zupančič
Vladimir
Prevod dr. Ljudmil Dimitrov
Režiser dr. Valerij Parlikov

Igrajo:
Vladimir Cvetkov, Čavdar Angelov, Georgi Grozev, Vikotrija Panova

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-tsd-vladimir