Dva baletna ansambla, dva koreografa na "srečanju" v Mariboru

Avtor: STA

V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor bo v petek, 1. aprila, v Veliki dvorani premiera sodobnega baletnega performansa Meeting Maribor, ki je nastal v koreografiji Edwarda Cluga in Darrela Toulona. Gre za srečanje dveh baletnih predstav in dveh koreografov iz Maribora in Gradca.



Medtem ko je umetniški vodja mariborskega baleta Edward Clug tokrat z graškimi baletnimi plesalci izdeloval koreografijo svojega avtorskega projekta Skice, ki je bila premierno uprizorjena junija lani na eksperimentalnem odru graške opere, je Toulon, že desetletje umetniški vodja baleta v Gradcu, z mariborskim baletnim ansamblom začel pripravo na Sladko Suite, ki je bila v Gradcu premierno izvedena septembra lani.

"Temeljni kamen umetniške izmenjave baletnih ansamblov ne leži le v geografski bližini Gradca in Maribora ali kulturni povezanosti obeh dežel. Poseben razlog tiči tudi v podobnosti prizadevanj oziroma aspiraciji sodobnega plesa," je na včerajšnji novinarski konferenci pred premiero, ki ji bo takoj zatem sledilo še šest ponovitev, v Mariboru povedal direktor in glavni koreograf plesnega ansambla graške opere Darrel Toulon.

V predstavi za 11 plesalcev in glasbenika Sladko Suite je Toulon želel preko plesa izvabiti osebnost plesalcev, kar je po njegovem mnenju ponavadi v nasprotju s prakso klasičnega baleta, kjer se posameznikov jaz potlači in neredko tudi izgubi v iskanju pogosto nedosegljivega ideala. "Ravno ta persona, oseba brez maske, je tisto, kar me je zmeraj zanimalo, torej ne toliko gibanje samo, ampak prostor, iz katerega izhaja to gibanje," je še dodal Toulon.

V njegovi predstavi bodo nastopili Tijuana Križman Hudernik, Matjaž Marin, Catarina de Meneses, Demetrius King, Evgenija Koškina, Tiberiu Marta, Olesja Hartmann, Sytze Jan Luske, Branka Popovici, Eric Burrough in Gaj Žmavc. Glasbo je napisal in jo izvaja Reinhard Ziegerhofer.

Clug pa je v Skicah, ki so tematsko povsem nevezane na prej omenjeno predstavo, na glasbo Milka Lazarja in Boruta Kržišnika zgostil določene trenutke svojih dosedanjih koreografij. Te je analiziral in podrobneje raziskal, da bi jih lahko nato povezal v novo celoto in kontekst, pri čemer so jim nove okoliščine dodelile drugačno strukturo in pomen.

V predstavi plešejo Laura Fischer, Dianne Gray, Areti Palouki, Sarah Schoch, Daphne van Dooren, Jura Wanga, Shaohui Yi, Noriaku Aoki, György Baan, Boštjan Ivanjšič, Philipp Krüger, Michael Munoz Sinisterra, Thomas Smithson, Matthias Strahm in Michal Zabavik. Za kostumografijo je poskrbel Leo Kulaš.

 

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dva-baletna-ansambla-dva-koreografa-na-sre%C4%8Danju-v-mariboru