Danes na TSD: Predstavitev knjige Dragice Potočnjak Drame

Avtor: 41. TSD

41. TEDEN SLOVENSKE DRAME (dodatni program) - pogovor ob knjigi Dragice Potočnjak.


Kdaj: ponedeljek, 28. marca 2011 ob 18:30
Kje: zgornji  foaje

Knjiga Dragice Potočnjak Drame, izšla je jeseni leta 2010 pri Knjižni zadrugi, Ljubljana, predstavlja pet dramskih besedil: Metuljev ples, Alisa, Alica, Kalea, Hrup, ki ga povzročajo živali, je neznosen, Za naše mlade dame. Rečemo Lahko, da gre za izbor najodmevnejših dram, ki jih ne zaznamuje le dober dialog, ampak so dialog sam po sebi. Dialog s stvarnostjo in sodobnim časom.

Potočnjakova je vstopila v slovensko dramsko zgodovino kot prva nominiranka za Grumovo nagrado na začetku devetdesetih, leta 2007 pa je po šestih nominacijah postala tudi prva dobitnica te nagrade. Dr. Silvija Borovnik jo v knjigi Slovenska dramatika v drugi polovici 20. stoletja postavlja ob bok nekaterim eminentnim kolegom in Miri Mihelič. Dramski opus Dragice Potočnjak je obširen in je bil tudi v celoti postavljen na oder, tako doma kot v tujini. Njene drame so bile prevedene v številne tuje jezike, nekatere od njih so izšle v knjižni obliki (tudi samostojno) v Veliki Britaniji, ZDA, na Češkem in v Makedoniji.

Potočnjakovo označujejo predvsem kot angažirano dramsko avtorico, ki se ukvarja s socialnimi in družbenokritičnimi ter marginalnimi temami. Navidez realistično pisavo prepleta s poetičnimi sekvencami in elementi absurda.

Spremno besedo z naslovom Dramatika bolečine in resnice je napisal dr. Krištof Jacek Kozak, ki bo pogovor z avtorico tudi vodil.


Povezava:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-tsd-predstavitev-knjige-dragice-poto%C4%8Dnjak-drame