10. festival Zlati lev

Avtor: SiGledal

26.6. - 5.7.2009, Umag (Hrvaška)

DESETLETJE USTVARJANJA

S tradicionalnim prižiganjem ognja se bo začela 26. junija letošnja velika proslava – deseti, jubilejni Mednarodni festival komornega gledališča Zlati lev. Deset let v znamenju ustvarjanja. Deset let, v katerih so se neke sanje postale  stvarnost. In to na spektakularen način, da se kažejo kot svojevrsten spomenik vsem še neodsanjanim sanjam,  kot spodbuda in izziv za razvoj novih idej in odkrivanja še neodkritih prostorov. Prostorov v nas in okoli nas. Že deseto leto je ta del Istre oplemeniten z močjo umetniškega ustvarjanja, ki s svojo alkimijo vedno znova povezuje človeka s človekom, posameznika s svetom.


Leta 2000 je Damir Zlatar Frey, uveljavljen in edinstven gledališki ustvarjalec,  v Umagu ustanovil Mednarodni festival komornega gledališča Zlati lev - večjezični festival, festival medkulturnih ambicij, kjer se leto za letom umetniki srečujejo in  tekmujejo za Grand Prix in druge festivalske nagrade na območju, kjer se srečujejo in prepletajo različne kulture in jeziki. Preteklih deset let so festival Zlati lev obeležile različne teme (Izza zavese, Planetarij žensk, Otroštvo – ključ življenja, Drama prilagoditve, Mesto angelov so le nekatere med njimi). V programu je sodelovalo več kot 120 predstav iz skupaj več kot 50 gledališč, na umaškem odru pa je občinstvo z aplavzom pozdravilo in nagradilo  najmanj 200 izvajalcev. Najpomembnejši režiserji, pisci, igralci, plesalci, kostumografi, scenografi, skladatelji, koreografi in ostali gledališki ustvarjalci z vznemirjenjem in z zadovoljstvom izpisujejo številne festivalske strani.


Zlati lev se je  sčasoma razvil v eno od najpomembnejših gledaliških manifestacij, ki se je uveljavila ne le v regiji, temveč znotraj celotne Hrvaške. Postala je tako zaščitni znak mesta Umaga in nepogrešljivo kulturno središče na umetniškem zemljevidu teh prostorov. Preko gledališke ustvarjalnosti festival bogati, preseneča in vedno znova vznemirja ta del Mediterana.


S svojim nalezljivim entuziazmom si festival vsako leto povečuje število privržencev in ustvarja generacije novih gledaliških zaljubljencev. S pomočjo ustvarjalcev, občinstva in prijateljev ter vseh tistih, ki na kakršen koli način podpirajo njegovo mlado – a že močno – življenje.

»V imenu vseh, ki uživamo v tišini in z vznemirjenostjo doživljamo trenutke teme tik pred začetkom predstave, v imenu vseh tistih, ki verjamemo v prostor preko rampe, kot Alica v prostor za zrcalom – SREČEN ROJSTNI DAN. In – hvala!«


Iz festivalskega uvodnika Dore Delbianco

 

ŽIRIJA IN NAGRADE

Umetniški direktor festivala, Damir Zlatar Frey, je tudi letos sestavil žirijo, ki bo podelila glavno nagrado, Grand Prix, za najboljšo gledališko uprizoritev ter še tri enakovredne nagrade.

Žirijo 10. Zlatega leva sestavljajo dr. Manca Košir ter uveljavljeni hrvaški igralki, Jelena Veljača in Dubravka Ostojić.

PREDSTAVE

Letošnji program festivala je še posebej slovensko obarvan. Baletni ansambel Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo, izven konkurence, slovesno odprlo festival z avtorskim projektom Edwarda Cluga Radio and Juliet na Trgu svobode.

 

V dneh od 26. junija do 5. julija pa bodo v Umagu nastopili še SNG Drama Ljubljana z Močjo navade, Thomasa Bernharda, v režiji Janusza Kice. Drama SNG Maribor 1. julija gostuje z no dramami Veter v vejah borov Jerneja Lorencija, Slovensko ljudsko gledališče Celje bo uprizorilo Lorcino Hišo Bernarde Alba v režiji Diega de Bree.

Ob slovenskih gledališčih pa bomo uživali tudi v predstavah, ki sta jih na hrvaške gledališke deske postavila slovenska režiserja. S predstavo Črnec Tatjane Gromače in v režiji Tomija Janežiča se bo predstavilo HNK Ivana pl. Zajca iz Reke ter zagrebško dramsko gledališče Gavella z Jezom Conorja McPhersona, mladega irskega dramatika, v režiji Mateje Koležnik. (Sodobna drama Jez, v režiji Mileta Koruna, je tudi velika uspešnica SNG Drame Ljubljana.)

Tudi sicer imajo slovenski avtorji in gledališča umaškega Zlatega leva v lepem spominu, saj jih je vrsta med njegovimi lavreati (tako Grand Prixa kot nagrad za posebne dosežke). V Umagu so se v preteklih letih predstavile s svojimi produkcijami vodilne slovenske gledališke hiše, SNG Drama Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko, Slovensko mladinsko gledališče, Drama SNG Maribor, Slovensko ljudsko gledališče Celje, Prešernovo gledališče Kranj itd.

________________________________________________________________________________

Več na: www.zlatni-lav.hr

Za dodatne informacije in akreditacije sem vam na voljo na e-naslovu ksenija.kaucic@t-2.si oziroma na gsm 041/709 807.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/10-festival-zlati-lev