Danes na TSD: Pes, pizda in peder

Avtor: 41. TSD

41. TEDEN SLOVENSKE DRAME (spremljevalni program) - Gregor Fon: Pes, pizda in peder, režija Primož Ekart, produkcija Mestno gledališče ljubljansko in Imaginarni.


foto Peter Uhan

Kdaj: nedelja, 27. marec 2011 ob 18:00
Kje: Mestno gledališče ljubljansko

Dramski prvenec Gregorja Fona, leta 2008 nominiran za Grumovo nagrado, že v naslovu prinaša značajsko karakterizacijo osrednjih junakov, ki pa se razkriva postopoma. Vlado, Drago in Darko so po skupnem odraščanju ubrali vsak svojo pot in vezi med njimi so se razrahljale. V realistično prikazano gostilniško razpoloženje treh nekdanjih prijateljev, ki se po mnogih letih srečajo v zadnji, na pol zasebni sobi skritega mestnega pajzlja, da bi nazdravili bodočemu očetovstvu enega od njih in ga zapili, skozi pogovore, ki zrcalijo površinskost sveta, izpraznjenost odnosov in življenjsko odčaranost, pronica trušč urbanega kaosa in kaos njihovih življenj.

Trojica moških srednjih let se v sočnem dialogu, nabitem s cinizmom in ironijo, spominja preteklih štorij in razglablja o vsakdanjih (ne)pomembnostih. Noč, polna alkohola, tobaka in drog, pa od vsakodnevnih minornosti pelje globlje, kot so pričakovali. Sprva sicer vročekrvna in mačistična, a še vedno nedolžna igra za premoč in potrditev samih sebe se v vedno močnejši opijanjenosti stopnjuje v neusmiljeno in brezobzirno preigravanje moči in razkrivanje življenjskih poraženosti. Moška, z nenehnim prikritim bojem podložena gostobesedna konverzacija, vedno bolj izrisuje portrete psa, pizde in pedra, dokler skrivnostno naključje nekdanjim prijateljem ne prida še ene kolektivne skrivnosti.

Vir: Programska knjižica 41. Tedna slovenske drame



Kritike:
Pes, pizda in peder sledijo svojim imenom. V pametovanju o svojem malem svetu, ki se ga vestno lotijo in ga je tudi v svetu »danes in tu« mogoče zaslediti v že prvi »zarukani« (ali tudi ne) gostilni, ugotovimo, da sami niso nič boljši, še več, biti boljši se sploh ne trudijo. Fonov tekst (...) zabava, zato sprošča, je torej nekaj, kar človeka zapelje izven sfere lastnih problemov in naporov. Je nekaj, kar človek rabi, da odmisli lastne neumnosti in se nasmeji bedarijam drugih. Je slikarija ljudi, ki hodijo mimo drugega, čeravno sedijo skupaj in pijejo pivo. Če pa je vse to to podkrepljeno še z inovativnim, sočnim, sladko-kislim govoričenjem, pa še toliko bolje. Več
(Anja Bunderla, Pizde male pasje pederske, SiGledal, 12. maj 2010)

Režiser Primož Ekart
Dramaturginja Eva Mahkovic
Scenograf Tomaž Štrucl za Estrihe in Omete
Kostumografka Elena Fajt
Avtor glasbe Silence
Lektorica Maja Cerar
Oblikovalec luči Boštjan Kos
Asistentka kostumografke Mateja Velikonja

Igrajo:
Sebastian Cavazza
Gašper Tič
Gregor Gruden
Petra Veber Rojnik


Povezave:


 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-tsd-pes-pizda-in-peder